
Detartrajul este o metodă esențială pe care orice individ ar trebui să o ia pentru a menține sănătatea orală. Cu ajutorul acestei metode, veți preveni acumularea de tartru dentar și placă bacteriană dentară și implicit complicațiile care apar din cauza acestora. Prin această metodă de curățare, veți putea elimina depunerile dure de tartru pe dinți, ce nu pot fi îndepărtate la periajul zilnic.
Ce înseamnă detartraj?
Detartrajul este o procedură realizată de medicul stomatolog pentru a îndepărta tartrul dentar și placa bacteriană de pe suprafața dinților și de sub gingii. Această procedură poate fi realizată doar de către medicul stomatolog într-un cabinet stomatologic. Medicul va folosi fie un aparat de detartraj manual, fie un aparat de detartraj cu ultrasunete.
Prin această metodă, veți preveni boala parodontală și inflamațiile gingivale. De asemenea, detartrajul vă ajută să mențineți sănătatea gingiilor și să îmbunătățiți estetica dentară. În acest mod, veți avea un zâmbet mai curat și mai strălucitor.
Ce este tartrul dentar
Tartrul dentar este o acumulare mineralizată care apare pe placa bacteriană dentară. Aceasta se întărește pe dinte și aderă la suprafața acestuia. Tartrul apare atunci când resturile alimentare nu sunt curățate în mod eficient la periaj. Atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată, tartrul se formează în 24-48 de ore. De asemenea, odată ce s-a format, îndepărtarea acestuia este din ce în ce mai greoaie. Prin urmare, este necesar detartrajul profesional pentru a-l îndepărta. Tartrul dentar favorizează și dezvoltarea cariilor și a gingivitei, atacând smalțul dentar și crescând riscul de apariție a complicațiilor dentare.
Când este necesar detartrajul
Detartrajul este necesar atunci când apar semne vizibile de tartru pe dinți. De asemenea, puteți experimenta și alte simptome:
sângerări gingivale ce pot apărea atunci când periați dinții, acesta fiind semn al gingivitei
respirație urât mirositoare ce persistă, cauzată de bacteriile provenite din tartru
inflamație a gingiilor, indicând debutul bolii parodontale
apariția disconfortului la nivelul dinților, mai ales atunci când consumați alimente fierbinți sau reci
pete galbene sau maro pe suprafața dinților, indicând acumularea de depozite de tartru.
Pentru a preveni apariția acestor simptome și complicațiilor lor, medicul stomatolog recomandă efectuarea unui detartraj la fiecare 6 luni.
Cât durează detartrajul
Durata medie a unui detartraj este de 30-60 de minute. Durata variază în funcție de cantitatea de tartru dentar care s-a acumulat pe suprafața dentară și de metoda care va fi utilizată. De examplu, un detartraj manual poate dura mai mult spre deosebire de cel avansat. Detartrajul cu ultrasunete durează mai puțin și este mai eficient și mai confortabil pentru pacient. O altă metodă modernă este detartrajul cu airflow. Această metodă este folosită pentru finisare și îndepărtarea petelor dentare superficiale.

Beneficiile detartrajului dentar
Detartrajul dentar oferă numeroase beneficii pentru pacient, precum:
prevenția eficientă a parodontozei și gingivitei, datorită eliminării bacteriilor dăunătoare
îmbunătățirea esteticii dentare, datorită redării culorii naturale a dinților
eliminarea respirației urât mirositoare
reducerea riscului de apariție a cariilor, datorită îndepărtării plăcii bacteriene
menținerea unei stări generale de sănătate dentară, prevenind răspândirea bacteriilor în organism.
Cât costă detartrajul
Prețul unui detartraj variază în funcție de metoda folosită. Prin urmare, detartrajul manual poate fi mai ieftin, întrucât medicul nu folosește aparatură avansată pentru a îndepărta tartrul. În cazul în care optați pentru tehnici avansate de detartraj, prețul poate crește. Regăsiți aici detalii despre prețurile pentru detartraj.
Detartraj - Preț
Complexitatea procedurii și echipamentele folosite sunt cele care influențează prețul final pentru detartraj. Mai jos regăsiți prețurile pe care le puteți plăti pentru detartraj la Dentalist:
Serviciu | Preț |
Pachet igienizare profesională: Detartraj Periaj profesional Airflow Geluri de protecție | 420 |
Tipuri de detartraj
Există mai multe tipuri de detartraj pe care medicul le poate folosi în cabinet. Cele mai populare sunt detartrajul manual, utilizat pentru tartrul subgingival, și detartrajul cu ultrasunete, rapid și eficient. Cel din urmă este preferat de majoritatea pacienților.
Detartraj manual
Detartrajul manual este realizat cu instrumente speciale, folosind preponderent tehnica manuală. Medicul va folosi chiurete dentare pentru a îndepărta mecanic tartrul dentar acumulat. Prin această metodă, medicul va elimina tartrual subgingival și în zone care sunt greu accesibile. Avantajul acestui tip de tratament sunt următoarele:
control sporit asupra îndepărtării tartrului
este potrivit pentru pacienții cu dinți sensibili
necesită mai mult timp față de metodele moderne de detartraj.
Detartraj cu ultrasunete
Pentru detartrajul cu ultrasunete medicul va utiliza vibrații de înaltă frecvență pentru a îndepărta tartrul în mod rapid și eficient. Avantajele acestei metode sunt următoarele:
provoacă disconfort minim fiind mai puțin dureros comparativ cu cel manual
durata acestui tratament este considerabil redusă comparativ cu metoda tradițională
detartrajul cu ultrasunete nu afectează smalțul dentar, fiind o procedură blândă.
Ce presupune o igienizare profesională a dinților
Igienizarea profesională începe cu procedura de detartraj. Apoi, medicul va efectua un periaj profesional pentru a curăța dinții și a îndepărta placa bacteriană. De asemenea, medicul va folosi metoda airflow, prin care va aplica particule fine pentru a reda albul natural al dinților. În final, acesta va aplica geluri de protecție, ce vor reduce sensibilitatea dentară.
Detartraj cu ultrasunete
Detartrajul cu ultrasunete utilizează vibrații de înaltă frecvență pentru a sparge tartrul și a-l îndepărta în mod eficient. Prin această metodă, medicul reușește să îndepărteze tartrul în mod rapid și să îi ofere pacientului confort. Avantajele acestei metode sunt următoarele:
creează disconfort minim pentru pacient, fiind mai puțin dureros ca detartrajul manual
timpul de execuție a metodei este redus comparativ cu metodele tradiționale
această metodă nu afectează smalțul dentar, fiind o procedură blândă
cu ajutorul acestei metode, tartrul subgingival este eliminat, prevenind inflamațiile gingivale
riscul de boli parodontale este redus, oferind protecție pe termen lung.
Periaj profesional
Periajul profesional urmează după detartrajul cu ultrasunete și este efectuat pentru a îndepărta resturile de placă bacteriană sau tartru. Medicul stomatolog va utiliza o periuță rotativă și o pastă abrazivă pentru a netezi suprafața dinților. Prin această metodă, strălucirea naturală a dinților este redată. De asemenea, medicul îndepărtează în mod eficient placa bacteriană. Cu ajutorul periajului profesional, cariile și bolile gingivale sunt prevenite.
Airflow
Prin tehnica airflow, medicul folosește un jet de apă, aer și particule fine de bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta petele de pe dinți. Această metodă este eficientă și pentru îndepărtarea tartrului fin ce a mai rămas pe dinți. La acest pas, medicul curăță în mod delicat smalțul fără a provoca deteriorarea acestuia. De asemenea, în cazul în care aveți pete pe dinți de la fumat, cafea sau vin roșu, cu airflow veți putea să le îndepărtați eficient. După ce ați finalizat această etapă, veți simți o senzație de prospețime și curățenie.
Geluri de protecție
Etapa finală în procedura de detartraj o reprezintă aplicarea gelurilor de protecție. În acest mod, veți reduce sensibilitatea dentară și veți remineraliza smalțul. Cu ajutorul gelurilor de protecție, veți obține o reducere a sensibilității dentare după ce ați finalizat procedura. Gelurile protejează smalțul dinților împotriva factorilor externi. Nu în cele din urmă, acestea oferă și o senzație de prospețime și confort.

Ce trebuie să faci după detartraj
După detartraj, medicul vă va recomanda să evitați băuturile și alimentele colorate timp de 24 de ore. De asemenea, este recomandat să nu consumați alimente fierbinți sau foarte reci, în primele ore de la procedură. Pentru a nu sensibiliza și mai mult dinții, vă va fi recomandat să folosiți o pastă de dinți pentru dinți sensibili. Evitați fumatul cât mai mult posibil pentru a preveni reapariția tartrului.
Sfaturi pentru prevenirea tartrului dentar
Pentru a preveni reapariția tartrului dentar, este recomandat să vă periați dinți de 2 ori pe zi și să folosiți o pastă de dinți cu fluor. De asemenea, medicul vă va recomanda să folosiți ață dentară pentru a elimina placa bacteriană. Apa de gură antibacteriană este recomandată pentru a vă clăti gura. Prevenirea tartrului dentar este eficientă atunci când consumați cât mai puține alimente bogate în zahăr și a băuturilor acidulate. Controalele regulate la medicul dentist vă vor ajuta să preveniți tartrul și alte complicații care pot deriva din acesta.
Întrebări frecvente privind detartrajul
Detartrajul este o tehnică foarte utilă pentru a preveni tartrul dentar și a îmbunătăți sănătatea dentară.
Este detartrajul dureros?
În general, detartrajul nu este dureros, mai ales dacă este realizat cu un aparat cu ultrasunete. Cu toate acestea, pacienții care au dinți sensibili sau probleme gingivale, pot simți un ușor disconfort. În cazuri severe, medicul poate folosi anestezie locală pentru a-l ajuta pe pacient să se simtă confortabil pe parcursul procedurii.
Cât timp nu ai voie să mănânci după detartraj?
După detartraj, medicul vă va recomanda să nu mâncați sau să beți timp de 30-60 de minute. Este recomandat să evitați alimentele dure, fierbinți, reci sau colorate. De exemplu, este recomandat să evitați cafeaua, vinul roșu sau sucurile acidulate.
Exista riscuri asociate detartrajului?
Detartrajul este o procedură sigură ce are foarte puțin riscuri. În cazuri foarte rare, după detartraj pot apărea iritații minore ale gingiilor, sensibilitate la nivelul dinților sau mici sângerări. Aceste efecte sunt temporare și pot dispărea după câteva ore sau zile.
Cum pot diminua sensibilizarea după procedura de detartraj?
Dacă aveți dinții sensibili, puteți folosi o pastă de dinți specială pentru sensibilitate dentară și o periuță cu peri moi. De asemenea, vă puteți clăti gura cu apă de gură fără alcool și să evitați alimentele reci sau foarte dulci. În acest mod, veți evita sensibilizarea dinților după procedură.
La cât timp trebuie efectuat detartrajul?
Detartrajul trebuie realizat în mod regulat, conform recomandărilor medicului. În medie, medicul va recomanda ca procedura să fie realizată la fiecare 6 luni. În cazul în care aveți o predispoziție de acumulare a tartrului sau suferiți de parodontoză, medicul vă poate recomanda să faceți detartraj la fiecare 3-4 luni pentru sănătatea orală.
Comments