top of page

Albirea dentara profesionala



Albirea profesională, efectuată de un specialist într-un cabinet stomatologic, este una dintre cele mai populare și mai sigure metode de albire dentară. Comparativ cu alte metode care promit îmbunătățirea aspectului danturii, albirea profesională a dinților este mai eficientă, lipsită de riscuri și în general mai ieftină. Pentru a obține rezultatele dorite, este recomandat ca albirea dentară profesională să nu fie efectuată prea des, deoarece poate cauza sensibilitate dentară sau poate duce la deteriorarea smalțului. De obicei, se recomandă efectuarea procedurii o dată pe an sau o dată la doi ani, în funcție de nevoile fiecărui pacient.


De ce se ingalbenesc dintii?


Există mai multe motive pentru care dinții se pot îngălbenii sau decolora, iar unele dintre cele mai comune cauze sunt:

- consumul unor alimente sau băuturi care au potențialul de a păta dinții (precum cafea, vin rosu, fructe de pădure, curry sau citrice);

- utilizarea excesivă a produselor cu fluor;

- igiena orală precară (periajul dentar neregulat sau incorect efectuat);

- fumatul sau consumul de tutun;

- fracturarea smalțului dentar în urma unui traumatism fizic;

- anumite tratamente medicamentoase (precum cele cu antipsihotice, antibiotice tetracicline sau antihistaminice).


De asemenea, îngălbenirea dinților poate să se producă odată cu înaintarea în vârstă, deoarece smalțul începe să se subțieze, ceea ce face ca dentina, partea interioară a dinților, a cărei nuanță este mai galbenă decât cea a smalțului, să devină mai vizibilă. Factorii genetici, împreună cu anumite afecțiuni cronice de sănătate, pot influența, de asemenea, predispoziția la decolorarea dinților.



Cum se realizeaza procesul de albire dentara profesionala?


Procesul de albire dentară profesională implică utilizarea unei substanțe active puternice, de obicei peroxid de hidrogen, care este aplicată pe suprafața dinților. Înainte de aplicarea gelului, medicul stomatolog va proteja gingiile cu o barieră specială, pentru a preveni orice iritații sau leziuni. Întregul proces durează doar câteva zeci de minute, iar respectarea următoarelor reguli este esențială pentru a obține rezultatul dorit.


1. Gelul este aplicat uniform pe toată suprafața dentară, iar gingiile sunt protejate printr-o barieră

2. Substanța activă are o concentrație mult mai mare decât în cazul produselor pentru albire la domiciliu - rezultate mai bune, mai intense, mai rapide!

3. Medicul stomatolog îți este alături pe toată durata tratamentului, venind în rezolvarea oricăror probleme ce pot apărea

4. În cabinet ești sigur că vei beneficia de tratamentul care se potrivește cel mai bine situației tale clinice

5. După albire, vei primi și un tratament de desensibilizare, pentru a evita apariția sensibilității ulterioare


Albirea dintilor cu Opalescence Ultra Boost


Opalescence Ultra Boost este un sistem de albire a dinților care utilizează gel de peroxid de hidrogen în concentrații mai mari decât cele găsite în produsele de albire disponibile pentru uz casnic. Opalescence Ultra Boost poate fi folosit doar de către dentist, iar procedura durează în general aproximativ o oră.


În timpul procedurii, dentistul va aplica gelul de albire pe dinții pacientului și va utiliza apoi o lumină specială pentru a activa substanța chimică din gel și a intensifica procesul de albire. Albirea cu Opalescence Ultra Boost poate provoca sensibilitate temporară a dinților, dar aceasta este de obicei ușoară și de scurtă durată.



Cat de mult se pot albi dintii?


În general, pacienții observă o diferență semnificativă în culoarea dinților lor după o singură sesiune de tratament, însă pot fi necesare mai multe sesiuni pentru a obține rezultatele dorite, în funcție de gradul de decolorare a dinților. În consecință, este întotdeauna dificil de spus cât de mult se pot albi dinții, în condițiile în care nu este cunoscut gradul de decolorare anterior.



Albirea dentara in cabinet: cat persista efectul?


Albirea dentară efectuată în cabinet, cât și cea efectuată la domiciliu, nu oferă rezultate permanente. Din acest motiv, se recomandă efectuarea unei albiri profesionale la intervale de 1-2 ani, în funcție de preferințe. Totodată, este necesară continuarea menținerii unei igiene orale adecvate și evitarea obiceiurilor care pot duce la îngălbenirea dinților, precum fumatul.


Cum sa-ti mentii dintii mai albi


Culoarea dinților este influențată de numeroși factori, iar renunțarea la anumite obiceiuri poate avea un impact pozitiv asupra nuanței acestora. Pentru a putea avea dinți albi, se recomandă, în principal, menținerea unei igiene dentare corespunzătoare, limitarea consumului alimentelor sau băuturilor care pot cauza îngălbenirea dinților și efectuarea unor controale stomatologice regulate.



Ce sa faci dupa albirea dentara


După procedura de albire, dinții sunt mai vulnerabili la pete și decolorare. Din acest motiv, se recomandă ca în primele 24-48 de ore să se evite consumul de alimente și băuturi colorate, cât și a alimentelor dure, care pot deteriora smalțul dinților. Se recomandă, de asemenea, evitarea fumatului și a consumului de alcool pentru minimum 48-72 de ore.



Cand este contraindicata albirea dintilor


Deși sunt rare, există situații în care albirea dinților poate fi contraindicată. În general, nu este recomandată efectuarea unei albiri dentare în perioada sarcinii și nici în perioada de alăptare. Anumite afecțiuni stomatologice, precum gingivita sau parodontoza, constituie alte importante contraindicații pentru albirea dentară.



Albirea dentara in cabinet vs. albirea dentara acasa


Albirea dentară acasă implică aplicarea pe suprafața dinților a unui gel de albire mai slab decât cel utilizat în cabinetul stomatologic, de obicei pe baza de peroxid de carbamidă sau a unor gutierele speciale pentru albire. Procesul durează de obicei între câteva zile și câteva săptămâni și poate fi efectuat de acasă.


Deși constituie o opțiune bună pentru cei care doresc să economisească bani, albirea acasă este semnificativ mai puțin eficientă decât albirea în cabinet. În plus, în lipsa controlului stomatologic, este posibilă utilizarea gelurilor de albire în mod incorect sau în situații în care nu este recomandat acest lucru, precum pe dinți cu lucrări dentare.


Albirea dentara in cabinet cu produse speciale


Albirea dentară în cabinet este efectuată de către medicul dentist într-un mediu controlat și cu ajutorul unor produse specializate, precum lumina LED și geluri de albire cu concentrație ridicată de peroxid de hidrogen. Procedura este mai rapidă decât albirea dentară acasă, deoarece peroxidul de hidrogen folosit este mult mai concentrat, ceea ce înseamnă că efectul de albire este mai rapid și mai vizibil. În plus, lumina folosită în timpul procedurii ajută la activarea peroxidului, ceea ce înseamnă că nivelul de albire este mai intens și mai uniform.


Un alt avantaj important al albirii dentare în cabinet este faptul că procedura este efectuată sub supravegherea unui medic dentist, ceea ce reduce riscul de sensibilitate dentară sau iritație a gingiilor. În timpul procedurii, medicul dentist va lua măsuri de precauție pentru a proteja gingiile și alte țesuturi moi din jurul dinților și va ajusta nivelul de albire în funcție de nevoile și preferințele pacientului.

Dezavantajele albirii dentare în cabinet sunt relativ minore și pot include sensibilitatea temporară a dinților și prețul mai ridicat, comparativ cu albirea dentară acasă.


Albirea dentara cu gutiere, acasa


Albirea dentară cu gutiere, preferată în special de către persoanele cu teamă de stomatolog sau care își doresc să economisească bani, poate fi mai convenabilă decât albirea dinților în cabinet, deoarece procedura poate fi efectuată acasă, la momentul potrivit. Cu toate acestea, albirea dentară acasă poate avea unele dezavantaje și riscuri.


În primul rând, nivelul de albire poate fi mai redus decât cel obținut printr-o albire în cabinet, în condiții în care gutiera trebuie să fie purtată timp de câteva ore pe zi sau chiar peste noapte, timp de câteva săptămâni. De asemenea, există un risc crescut de sensibilitate dentară sau iritație a gingiilor, dacă gelul de albire ajunge pe țesutul moale din jurul dinților, în cazul în care produsele nu sunt folosite corespunzător.



Albirea dentara cauzeaza sensibilizarea dintilor?

Poate apărea o ușoară sensibilitate în cazul persoanelor care au deja această sensibilitate dentară la dulce, fierbinte, rece. La Dentalist, aplicăm geluri speciale care desensibilizează dinții, în cadrul aceleiași proceduri de albire.



Mituri despre albirea dentara


La fel ca în cazul altor proceduri stomatologice, există numeroase mituri cu privire la albirea dinților la stomatolog, care pot afecta încrederea pacienților în procedură sau în cadrele medicale. Cele mai comune mituri cu privire la albirea dentară:


Albirea dentara este dureroasa


NU! Tratamentele de albire a dinților nu sunt dureroase, ci pot provoca doar un ușor disconfort. Unele persoane, precum cele cu sensibilitate crescută la rece sau cald, pot simți o sensibilitate temporară a dinților după un tratament de albire, dar aceasta trece de obicei în câteva zile.


Albirea dentara isi pastreaza efectele pentru totdeauna


NU! Albirea dentară nu este permanentă. Din acest motiv, pentru a prelungi efectul tratamentului de albire este necesară menținerea unei igiene dentare corespunzătoare și evitarea consumului de alimente și băuturi care pot păta dinții. De asemenea, se recomandă repetarea unui tratament albire dinți la fiecare 12-24 de luni.


Albirea dentară afecteaza smalțul dentar


NU! Albirea dentară este recomandat să se realizeze cel mult o data pe an, la cabinetul medicului dentist. În cadrul procedurii se îndepărtează doar petele din profunzime.


Albirea dentară este potrivită oricărui pacient


NU! În urma prezenței unor colorații dentare genetice sau provenite din administrarea medicamentelor cu tetraciclina, albirea dentară poate să nu dea rezultate. De asemenea, plombele sau coroanele dentare nu se albesc în urma procedurii. Un motiv în plus să consulți medicul dentist înainte să îți faci o albire.







bottom of page