top of page

Ce trebuie sa stii despre implantul dentar?



Este important ca medicul care îți face extracția dentară să fie grijuliu când îndepartează dintele din os, pentru a păstra cât mai mult os pe arcada dentară. După ce s-a extras dintele, sunt două variante, fie se pune implantul imediat după ce s-a extras dintele, fie se va insera in 2-3 luni.


Cand se insereaza implantul?


Este posibil ca la vârful rădăcinii dintelui extras să existe o infecție, pe care corpul o vindecă în aceste 2-3 luni cât tu ești în repaus. După 2-3 luni de la extracție se face un CT, astfel încât medicul chirurg să vadă cât os are disponibil și te programează pentru operația de inserare de implant.


Adiție de os


Există situații când nu reușești să îți pui un implant la 2-3 luni după extracție, fie ai scos dintele când erai în tinerețe, fie a venit pandemia. Se intamplă ca și cantitatea de os restantă pe arcada dentară să scadă. Tu nu mai ai atât de mult os disponibil pentru a-ți pune un implant și este posibil să fie nevoie să faci adiție de os.


Cum se inserează un implant dentar?


Se face un orificiu în os, se înșurubează implantul și sunt două variante. Se leagă gingia deasupra implantului și se lasă la dospit vreo 2-4 luni, fie se pune un bont de vindecare, pe care voi o sa-l vedeți în cavitatea bucală și se leagă gingia în jurul acestui bont. Există 2 variante de implanturi, unul care are suprafața tratată cu o substanță specială, care să grăbească osteointegrarea implantului și să se facă os mai repede în jurul implantului inserat. Apoi se pune

bont protetic și coroană de acoperire la 2 luni după ce s-a inserat implantul. Sau varianta 2, este alt tip de implant, pe care după ce l-am inserat în os, asteptăm 4-6 luni.


Ce este puntea dentară?


Există și o altă variantă - puntea dentară. Pentru a face o punte dentară este nevoie să reducem dimensional dinții vecini spațiului rămas liber. Acest lucru înseamnă să șlefuim până când dintele rămâne destul de mic ca și dimensiune. După șlefuirea dinților se pune o punte dentară care se fixează bine. Dacă apar reacții infecțioase la dintii stâlpi, va fi nevoie să îndepărtăm cu totul puntea dentară, să reperam dintele în cauză și să facem o punte dentară nouă.



bottom of page