top of page
Caută

Întrebări frecvente pentru medicul stomatolog – ce vor să știe pacienții

  • Poza scriitorului: Sofia Stancu
    Sofia Stancu
  • 15 apr.
  • 3 min de citit


Dacă îmi pun o plombă, se mai cariază dintele?


În medie, o plombă ar trebui să dureze 5-7 ani, dar acest aspect depinde de mai mulți factori. Printre aceștia se numără periajul corect realizat acasă, igienizările și controalele periodice la dentist, care conferă o rezistență îndelungată plombelor.


De asemenea, un alt aspect important este tehnica de lucru din cabinet. În momentul în care pune o plombă, medicul trebuie să aibă grijă să nu intre salivă acolo, materialele pe care le folosește trebuie să fie de calitate.


Dacă mă doare un dinte, e mai bună extracția decât tratamentul de canal?


Sunt diverse podcasturi și vloguri în State, în care se promovează această extracție a dinților în momentul în care dintele doare. Nu este cea mai bună soluție. Dacă acea carie este profundă, medicul endodont va face un tratament de canal. Este

important să încercăm să păstrăm dintele cât de mult timp se poate pe arcadele dentare.


După tratamentul de canal, mă mai doare dintele?


De fiecare dată după tratamentul de canal, cam 7-10 zile există o durere pentru că s-a lucrat la vârful dintelui și poate să te doară atunci când muști pe dinte. În schimb, după ce a trecut această perioadă în mod normal nu ar trebui să mai simți durere. Este important să fiți afenți la acest aspect și să discutați cu medicul curant dacă apare disconfort local.


După ce moare nervul unui dinte, el devine negru?


În primul rând este important de menționat că un dinte acoperit, protejat de o coroană dentară este rezistent. Astfel, un tratament de canal corect realizat salvează dintele de la extracție, iar cu ajutorul coroanei dentare dintele devine rezistent și are o estetică ridicată.


În mod normal, când am pierdut nervul unui dinte, adică pulpa dintelui cu sânge care ține dintele în viață, acesta devine mat. În funcție de tratamentul, de substanțele care s-au folosit în timpul tratamentului de canal, acesta poate fi negru, maroniu sau vișiniu. Pe vremuri erau mai multe materiale care determinau ca dintele să apară vișiniu.


Ce e important să știți este că sunt multe situații în care dintele este închis la culoare și se poate face o albire internă a dintelui pe care o face medicul endodont la microscop și se mai deschide culoarea dintelui.


De ce mă doare dintele dupa o plombă?


Sunt mai multe situații în care dintele plombat poate să doară. Este posibil ca plomba să fie încă înaltă și din cauza anesteziei, să nu simți foarte bine la momentul respectiv. De asemenea, poți să ai o sensibilitate la materialul cu care s-a făcut plomba, se contractă și se dilată de mai multe ori, fiind supus la variații de temperatură.


Boala parodontală apare doar la persoanele în vârstă? 


Boala parodontală poate să afecteze tineri și vârstnici în mod egal. La vârstnici este o boală parodontală degenerativă, în sensul că încet - încet se retrag gingiile și poate să nu deranjeze. La tineri are o formă destul de violentă, să spunem, sau trebuie neapărat să aveți grijă pentru că tinerii își pot pierde mult mai ușor dinții decât persoanele de peste 60 de ani.


Boala parodontală este cauzată într-adevăr și de factori genetici. Dacă mama sau tata suferă de boală parodontală, există posibilitatea ca și tu să dezvolți asta. Ce poți face? Mergi cu conștiinciozitate la medicul dentist pentru controlul și igienizările periodice. Astfel vei avea grijă de sănătatea gingiilor. Există bacterii cauzatoare de boală parodontală care sunt prezente la nivelul cavității bucale, la nivelul gingiilor și se poate face o decontaminare cu laser.


Retracția gingivală e inevitabilă? 


Retracția gingivală prezentă la vârstnici și la mai mulți dinți, adică uniformă, face parte din procesul de îmbătrânire și poate să existe, dar vorbim de 1 - 2 mm, nu se dezgolește toată rădăcina dinților. Acest lucru este favorizat de mai mulți factori - fie mușcătura este incorectă, fie periatul este agresiv, fie există frenul buzei care trage de gingie.


După ce s-a retras gingia, ea crește la loc singură? 


Trebuie să ajutăm gingia să crească la loc, iar tratamentul constă într-o operație - se ia o bucățică de gingie de pe cerul gurii și restabilim nivelul gingival. Este o procedură pe care o facem frecvent, cu rezultate extraordinare. Este important să înlăturăm și cauza care a dus la această retragere a gingiei, nu doar faptul că s-a dezgolit rădăcina dintelui.


Dacă am parodontoză, mai pot face implant dentar?


Este important ca medicul parodontolog să ia toate măsurile, să nu existe bacterii la momentul inserării implantului, adică putem să facem o igienizare, un detartraj și o decontaminare cu laser, așa încât să omorâm toți microbii și implantul să poată fi introdus în siguranță.

 
 
 

Comments


bottom of page