top of page

Top 5 sfaturi pentru a avea dinti sanatosi



1. Periajul dentar


Periati-vă pe dinți de două ori pe zi, cel puțin 2 minute, dimineața și seara. O periuță electrică poate fi mai eficientă decât o periuță manuală deoarece 2 minute de periaj cu o periută electrică sunt mult mai eficiente decât aceleași 2 minute de periaj cu o periuță manuală. Folosiți o periuță de dinți cu perii moi sau foarte moi ca să nu vă răniți dinții sau gingiile. Nu puneți multă pastă de dinți pe periuță, doar cât un bob de mazăre. Periajul asigură curățarea a 60% dintre suprafețele dentare, restul de 40% dintre suprafețele dentare se găsesc între dinți. E necesar să folosiți o metodă suplimentară de curățare, de exemplu ață dentară sau un duș bucal.


2. Dieta echilibrată


Mâncați sănătos, atât fructe, câtt si legume crude, care ajuta la curatarea dintilor. Si branzaturile ajuta la sanatatea dintilor. Incercati sa stati departe sau sa consumati in cantitati mici pandispanuri, paine sau lucruri lipicioase, aderente de suprafata dintilor, care nu vor fi indepartate decat prin periaj dentar. Atunci cand luati masa in oras si nu puteti peria dinti aveti optiunea folosirii gumei de mestecat. Nu recomand insa inlocuirea periajului dentar cu guma de mestecat.Periajul este obligatoriu cel putin dimineața si seara, dar daca sunteti intr-un loc unde nu va puteti peria pe dinti, consumati o guma de mestecat, care o sa stimuleze mult secretia de saliva sii poate lupta impotriva aparitiei cariilor pentru o perioada scurta de timp.


3.Detartrajul


Vă recomand controale și detartraje periodice la medicul dentist, la 6 luni. Atâta timp cât se îndepărtează depunerile de tartru de pe dinți și de sub dinți, gingiile vor fi sănătoase și vor apărea rar carii între dinți. Aceste detartraje și controale periodice sunt recomandate și pentru cei care suferă de boală parodontală, fiind una dintre variante prin care o puteți ține sub control.

4. Controlul periodic


Atunci când mergeți la dentist și vi se face un inventar al problemelor stomatologice,

vi se dă un plan de tratament complex, care poate reprezenta o listă lungă de tratamente. Recomandarea este să încercați să rezolvați pe rând din probleme, întrucât peste un timp e posibil ca tratamentul să nu mai fie valabil.

5. Tratamentul stomatologic


Mergeți să faceți o evaluare completă la medicul dentist. Începeți să rezolvați pe rând problemele dentare și evitați evoluția și agravarea lor. Un detartraj este aproape la același cost cu o carie. Dacă nu se fac periodic detartrajele o să apară carii, care pot ajunge la nerv. Un tratament de canal costă de trei ori mai mult decât o carie. Având în vedere că la un tratament de canal o să fie nevoie și de un pivot de fibră de sticlă, pentru a crește rezistența dintelui și o coroană de acoperire ulterior, acesta va costa de 7 ori mai mult decât o carie. Dacă acea carie ajunge să distrugă mult din dinte astfel încât el să nu mai poată fi recuperat, o să fie nevoie de un implant. Prețul unui implant ajunge cam la douăzeci de carii.





bottom of page