Igienizarea dentară reprezintă îndepartarea bacteriilor şi a tartrului care s-au depus pe dinţi de-a lungul timpului. Deși pare greu de crezut, cea mai simplă metodă de a evita durerea de dinți și de a obține un zâmbet sănătos și luminos pe termen lung este o igienă orală corectă acasă, controale de specialitate și detartraj periodic. Tartrul este frecvent colorat ca şi dintele şi poate fi ignorat cu usurinţă, dar poate fi colorat în maro, fiind vizibil şi inestetic.
Cand se aduna în cantitate prea mare, oferă bacteriilor condiţii de atac asupra gingiilor, tartrul fiind de altfel principala cauza a gingivitei şi parodontozei.
Scopul igienizarii dentare (detartrajului) este să se cureţe dinţii de bacterii şi să ii lustruiască, lăsând o senzaţie foarte placută de “neted şi curat” şi de asemenea o respiraţie proaspătă.
Tartrul se formeazaă din cauza resturilor alimentare şi are o culoare galben-maronie. De cele mai multe ori, el apare în lipsa igienei orale optime, în zonele în care periajul este îngreunat: dinţii sunt încălecţti sau înghesuitţi. Hidratarea este de asemenea un factor cheie în depunerea plăcii bacteriene, deoarece atunci cand cantitatea de saliva este redusă, îindepartarea în mod natural a resturilor alimentare este îngreunată. Prin urmare, este indicat să te hidratezi corespunzator.
Depozitarea tartrului este favorizată de următorii factori:
• Periajul incorect ;
lipsa utilizarii atei dentare sau dusului bucal;
• Poziţia dinţilor – daca dinţii sunt înghesuiţti, tartrul se depoziteaza mai usor;
• Tipul de alimente pe care le consumam;
• Modul în care mestecam.
Putem sa prevenim acumularea plăcii bacteriene prin urmatoarele măsuri:
• Periaj complet şi corect al dinţilor de 2 ori pe zi;
• Folosirea zilnică a atţei dentare şi a apei de gură;
• Limitarea consumului de alimente care conţtin zahar sau a celor lipicioase;
• Controlul stomatologic de rutină.
Procesul urmărit:
La prima etapă, detartrajul, se înlătură depunerile de placă bacteriană și tartru.Se folosește un aparat cu ultrasunete pentru a îndepărta tartrul. atentie, acesta nu afecteaza smaltul, doar il curata, asa ca puteti apela cu incredere la aceasta procedura :)
Următorul pas constă în periajul dinților. Sunt netezite micile imperfecțiuni și zone cu textura aspră de pe suprafața dinților, reducând tendința de aderare a plăcii bacteriene.
ultimul pas este reprzentat de airflow - o pulbere cu bicarbonat care este trimisa sub presiune spre suprafetele dentare, indepartand toate petele de pe suprafetele dentare si toate resturile restante dintre dinti.
La Dentalist, igienizarea se incheie cu aplicarea gelurilor de protectie, pentru ca dintii si gingiile tale sa fie in siguranta.
Când trebuie făcut un detartraj?
Detartrajul este recomandat de 2 ori pe an, la un interval de 6 luni, pentru pacientii sanatosi. In cazul pacientilor care sunt purtatori de proteze sau implanturi, detartrajul este recomandat la 4 luni, iar pentru cei care sunt fumatori, sau au afectiuni parodontale, la 3 luni.
Atunci cand nu sunt respectate aceste intervale, semnele ca ai nevoie sa un detartraj sunt urmatoarele:
sangerarea gingiilor;
respiratie neplacut mirositoare;
• pete pe dinţi.
• apariţia cariilor;
Nu ignora vizita periodică de rutină la medicul dentist şi pune întotdeauna pe primul loc sănatatea dinţilor tăi!
Comments