top of page

Retractiile ginigvale. Cauze si metode de tratament



Pare ca ți s-au lungit anumiți dinți sau ți se văd rădăcinile? Ți s-au retras gingiile sau în termeni medicali, ai retracție gingivală?

Dintele este susținut în os și osul este susținut de gingie. Întotdeauna gingia se susține de os, ceea ce înseamnă că dacă osul se retrage, gingia se va retrage și ea și dintii vor deveni dezgolți. De aceea este foarte important să păstrăm sănătatea întregului complex dentar - dinte, ligamentele care țin dintele în os, osul și gingiile.


Cauzele retracțiilor gingivale


Boala parodontală


Ce se întâmplă atunci când un pacient are boală parodontală?

Exista niște microbi în șantul gingival sau în gingie, care mănâncă osul și deci gingia se retrage cu ei. În același timp apare o inflamație a gingiei, pentru că infecția și starea de sănătate de la locul respectiv nu sunt comode pentru gingie. Ea reacționează, vrând să tragă un semnal de alarmă că ea nu este în regulă. Cum reacționează? Se înroșește, doare, sângerează. Acela este semnul că ceva nu este în regulă cu gingia. Sunt situații în care osul se retrage foarte mult și din cauza numărului mare de microbi, resturi alimentare și celulare care există în sanțul gingival, gingia să rămână inflamată și să nu îți dai seama de faptul că osul s-a retras atat de mult. Acela este lucrul pe care-l descoperă un medic specialist parodontolog.


Retracțiile gingivale pot fi determinate în cadrul bolii parodontale și de depuneri foarte mari de tartru. Din nou gingia reacționează, vede că există depuneri mari de placă bacteriană întărită.


Mușcătura incorectă


O altă cauză frecventă a retracțiilor gingivale este reprezentată de o mușcatură incorectă. În primul rând când dinții nu sunt aliniați corect, forțele nu se transmit în lungul dintelui, dintele reacționează și el și se soldează cu retracții gingivale - gingia se ridică și se dezgolește suprafața dintelui, smalțul sare de la baza dintelui și apar niște găurele la suprafață dintelui, care sunt de cele mai multe ori inestetice și dureroase. O altă situație tot legată de mușcătura corectă este atunci când dințiii nu sunt aliniați corect. Dinții sunt foarte înghesuiți și unul dintre ei iese din arcul corect al arcadei dentare. Nu există os peste tot și atunci este foarte frecvent ca dintele care iese din arcadă dentară să aibă retracție gingivală. Este mai puțin os pe suprafața lui și de regulă gingia se retrage.


Periajul agresiv


În momentul în care folosiți o periuță manuală nu reușiți să dozați presiunea și de foarte multe ori aveți senzația că apăsând mai tare, curățați mai bine. Chiar și la periuțele cu peri foarte moi care sunt recomandate - cu perii soft sau super soft, poți să apeși foarte tare, astfel încât după o lună de periaj, periuța arată ca o floare. Din cauza presiunii pe care ați exercitat-o pe suprafața dinților, aceste retractii gingivale datorate periajului pot fi de două feluri - poate să fie la un grup de dinți, de cele mai multe ori în zona premolarului, pentru că acolo pui prima dată periuță când începi să te speli pe dinți, sau pot să fie generalizate, pentru că periezi cu presiune pe toate suprafețele dinților. Recomand să cumpărați o periuță electrică cu senzor de presiune deoarece se aprinde un bec roșu care îți atrage atenția. În plus, diminuează foarte mult presiunea cu care periuța apasă pe dinți, pentru a-i proteja. Al doilea lucru pe care vi-l recomand ca să evitați retracția gingiilor dintr-un anumit punct este să începeți de fiecare dată periajul de la alt grup dentar. E întotdeauna bine să plecați din spate că să știți că nu ați pierdut vreun dinte în momentul în care periați și mergeți și curățați dinții până în spatele celeilalte arcade dentare Puteți să începeți curățarea de la arcada din stânga sus, mâine puteți să începeți din dreapta jos. Nu uitați să curățați și suprafață dintior dinspre limba.


Frenul


Dacă retracția gingiilor este generalizată pentru că ați apăsat cu putere pe periuța dentară, necesită mai multe lucruri - atât să stopați periajul intempestiv, să vă luați o periuță cu senzori sau cu peri foarte moi, dar există șanse ca gingia să nu-și revină după această agresiune pe care ați realizat-o asupra gingiilor și tratamentul să fie diferit. Există situația în care avem un fren al buzelor care leagă interiorul buzei de arcadă dentară. Acest fren poate să fie mai gros, poate să aibă fibre musculare în el și poate să fie inserat aproape de marginea dinților.


Fibrele musculare, de fiecare dată când vorbim, când mâncăm sau facem o mișcare cu buzele, trag aceste fibre musculare de marginea gingiei și se întâmplă de multe ori să apară o retracție a gingiei. În afară de fren, avem și piercinguri că pot fi montate pe buza inferioară, pe buza superioară sau pe limbă, acestea sunt cele care dăunează frecvent.


Piercingul


Percingul are contact frecvent cu gingia și cu suprafață dinților și poate face probleme atât asupra smalțului dinților, cât și a gingiilor care se retrag.


Tipuri de gingie


Există mai multe tipuri de gingie. Poate fi o gingie groasă sau poate fi o gingie normală ca și grosime, sau o gingie foarte fină. Se numește biotip parodontal fin. În momentul în care aveți un tip parodontal fin, trebuie să fiți puțin mai atenți față de ceilalți, pentru că foarte ușor să se retragă osul și gingia. Trebuie să aveți grijă întotdeauna la igienă și să vă împrieteniți cu un medic spelialist parodontolog la care să mai mergeți la o consultație.


Ce simțit atunci când aveți retracții gingivale? Sunteți mult mai sensibil la aer rece, la acru, la fierbinte, pentru că e mai subțire stratul de dinte care acoperă nervul. În plus de asta sunt și probleme estetice, pentru că de multe ori nu arătă foarte bine atunci când se retrage gingia pe niște dinți vizibili în zâmbet



Tratamentul retracțiilor gingivale


Boala parodontală


Dacă vorbim de boala parodontală, este important să vă împrieteniți cu un medic specialist parodontolog, care o să vă ajute să o stopați prin mai multe tratamente care îndepărtează bacteriile. Spălați-vă foarte bine pe dinți, de două ori pe zi cel puțin, cu o periuță electrică, folosiți ață dentară sau duș bucal și mergeți la detartraj cel puțin o dată la 4 luni dacă șțiți că aveți probleme parodontale.


Mușcătura incorectă


Trecem la problemele de mușcătura și de aliniere a dinților, vorbiți cu un medic specialist ortodont, care o să vă dea o soluție de aliniere a dinților. Fie că vorbim despre aparatele fixe tradiționale, fie că vorbim despre aliniatori transparenți, este important că dinții să stea în arcada dentară cu contacte stabile, cu o mușcătura corectă, care să fie aceeași în timp și să nu mai determine apariția de retracții gingivale.


Frenul


Medicul specialist parodontolog sau nu numai, orice medic dentist, folosind laser sau un bisturiu vă va tăia frenul buzelor, care face retractii gingivale. Dacă se folosește laserul, este o procedură mult mai prietenoasă. Se face anestezie locală, nu arătă urat, nu va doare. Rezultatele sunt foarte importante, pentru că se oprește avansarea retracției gingivale.


Piercingul


Îndepărtarea piercing-ului ar reprezenta tratamentul cauzei. Dar retracția gingivală determină un anumit aspect, determină dezvelirea rădăcinilor și sensibilitate atunci când există găuri pe suprafață dinților. În funcție de ce stabiliți cu medicul vostru parodontolog, puteți să faceți obturații sau plombe, care să acopere găurelele de la suprafața dinților care vă dau sensibilitatea sau puteți să faceți grefe de gingie, adică se ia o bucățică de gingie de pe cerul gurii șii se acoperă rădăcinile dinților așa încât să existe din nou gingie acolo care să-i acopere.

Comentários


bottom of page