top of page

Igiena dentară completă. Cum arată și cum se realizează corect?




Ața dentară


Cea mai eficientă metodă de curățare a spațiilor dintre dinți este ață dentară, dar e foarte important să fie folosită corect, astfel încât să nu rănească gingia și să provoace sângerări. 

  1. Se folosește ață dentară cât un antebraț pentru fiecare jumătate de arcadă 

  2. Curățați încet, cu o bucată nouă de ață, fiecare spațiu dintre dinți

  3. Curățați dinții cu ață dentară înainte de periajul dentar


Ce sunt praștiile dentare?


Există praștii dentare, care au ață dentară încorporată. Nu sunt neapărat recomandate deoarece nu puteți controla presiunea cu care le introduceți în spațiile dintre dinți și sunt șanse destul de mari să răniți gingia.


Ce este dușul bucal?


Pentru iubitorii de gadgeturi, dar și pentru cei mai grăbiți dintre voi, există dușul bucal. Este un aparat revoluționar, are un rezervor mare cu apă, în care puteți adăuga și un capac de apă de gură. Cum se folosește corect? Dușul bucal funcționează prin emiterea unui jet de apă pulsatil printr-un vârf, pe care îl direcționați către șanțul gingival. Durează maxim un minut să folosiți dușul bucal pe toate suprafețele dentare și va îndepărta eficient toate resturile alimentare din cavitatea bucală.


Ce sunt periuțele interdentare?


Pentru purtătorii de aparate dentare există periuțe interdentare sau periuță cu formă de tufă, care spală spațiul dintre sârmă, brackets și suprafețele dinților. Periuțele interdentare sunt eficiente și recomandate și pacienților care au spații între dinți, pentru care ața dentară nu este cea mai bună soluție. Există periuțe interdentare de mărimi diferite, în funcție de cazul tău și de recomandările medicului dentist.


Cum se curăță suprafața limbii?


E foarte bine să curățați și suprafața limbii atunci când faceți igiena dentară. Între papilele gustative se pot acumula bacterii și este bine să le îndepărtăm. Există periuțe și dispozitive speciale de curățare a limbii, care elimină eficient resturile alimentare și bacteriile.

Puteți folosi o periuță manuală sau o periuță electrică, care are un program special pentru curățarea limbii și durează aproximativ 30 de secunde. 


bottom of page