top of page

Ghid pentru purtătorii de aparat dentar



1. Igiena dentară


Dacă purtați aparat dentar fix o sa fie mai dificil să mențineți o igienă dentară corectă. Din fericire, există periuțe electrice cu capete speciale pentru aparatul dentar, dar și periuțe manuale și perii interdentare, care vă ajută să aveți o curățare corectă a dinților. In plus, dușul bucal vă ajută foarte mult să curățați tot ce rămâne pe suprafața dinților. Aceleași sfaturi sunt recomandate și purtătorilor de aparat dentar Invisalign, care își pot îndeparta gutierele de pe suprafața dinților și se pot spăla pe dinți ca și când nu ar avea nimic pe suprafața lor.

Este recomandat ca purtătorii de aparat dentar să perieze dinții după fiecare masă pentru a îndepărta microbii și resturile alimentare de pe suprafața brackeților.


2. Probleme dentare în timpul purtarii aparatului dentar


Carii


Pot apărea carii în timpul purtării aparatului dentar. Dacă purtați aparate fixe și aveți carii înainte sa montați aparatul, este indicat să se trateze înainte cariile și apoi să se aplice aparatul. Dacă apar carii și pe parcursul tratamentului ortodontic, este important să le tratați pentru a nu evolua. La fel și în cazul purtătorilor de aparat dentar Invisalign, însă pentru ei este puțin mai ușor, deoarece se îndepărtează gutierele și se tratează cariile.


Afte


La montarea aparatului dentar fix, până când mucoasa, gingiile se obișnuiesc cu prezența aparatului în gură, pot apărea afte sau răni și este recomandat să se aplice puțină ceară ortodontică pe brackeții care zgârie mucoasa și gingiile. Ca modalitate de tratament se poate utiliza și laserul, care grăbește foarte mult vindecarea.


Brackets


Există posibilitatea ca dacă aveți un aparat dentar fix să se dezlipească brackeții. Este recomandat ca bracketul sa fie reaplicat de către medicul ortodont la următorul control sau dacă s-au rupt mai mulți brackeți, programați o vizită la medicul dentist. La aparatul dentar Invisalign există niște butoni transparenți în locul brackeților. Dacă practicați un sport de performanță sau de contact este recomandat să optați pentru aparatul dentar Invisalign. O alternativă pentru purtătorii de aparate dentare fixe, cu brackeți, este gutiera de protecție pe care trebuie să o achiziționeze și să o poarte în timpul practicării sporturilor.


3. Alimentația


Pacienții care poartă aparate fixe au restricții alimentare, pentru a împiedica desprinderea brackeților de pe suprafața dinților. Evitați alimentele lipicioase, cum sunt caramelele, sau alimentele tari, de exemplu caju, migdale, pizza, chipsuri.


4. Igienizarea profesională și detartrajul


Detartrajele sunt indicate pentru toți purtatorii de aparate dentare. În mod normal, este recomandat ca fiecare pacient să realizeze această procedură la dentist o dată la șase luni. În cazul purtătorilor de aparat dentar, detartrajul se realizează o data la 4 luni, pentru ca medicul dentist să se asigure că gingiile nu sunt inflamate și nu sângerează.


5. Contenția


După îndepărtarea aparatului dentar, dinții trebuie să își păstreze poziția. Gutiera de contenție se poartă la sfârșitul tratamentului ortodontic pe timp de noapte, până când osul se solidifică, se întărește în jurul noii poziții a dinților. Există cazuri când contenția înseamnă și o sârmuliță pe spatele dinților din față, în locul gutierei.


Află mai multe despre aparatul dentar transparent Invisalign, aici.


bottom of page