top of page

Durerea de măsea. Află totul despre tratamentul de canal



Ce este tratamentul de canal sau tratamentul endodontic?


De cele mai multe ori, atunci când o carie este foarte profundă, a ajuns la nervul dintelui care e inflamat și doare, soluția -  tratamentul de canal sau tratament endodontic, oricare dintre variante este corectă. 


E important să cunoașteți în mare anatomia unui dinte. La exterior este stratul de smalț, foarte puternic, cel mai dur din organism, care protejează dintele. Stratul din interior se numește dentină, iar dentină acoperă pulpă sau nervul dintelui. Nervul dintelui se găsește atât în partea dintelui pe care îl vedem noi în gură, cât și pe rădăcina dintelui. Dinții pot avea una, două, trei rădăcini și mai multe canale radiculare, iar atunci când se îndepărtează nervul sau se tratează dintele, trebuie curățate și sterilizate toate canalele și apoi pus acolo un tratament specific. 


Când este recomandat tratamentul de canal?


Caria începe întotdeauna în suprafața exterioară, în înveliș, în smalț. Este ideal dacă mergem la controale la fiecare șase luni pentru că se poate identifica la momentul respectiv caria și poate fi oprită în evoluție. Dar, dacă dintr-un motiv sau altul nu ajungem la dentist, caria ajunge în dentină, în stratul dentar de dedesubt și apoi ajunge la nerv, cauzând inflamarea nervului și de multe ori nervul poate chiar muri sub o plombă sau dacă este lăsat mult timp așa fără să se intervină.


Cum se realizează tratamentul de canal?


Ce se întâmplă în timpul unui tratament de canal? Se curăță foarte bine țesutul dentar afectat care poate fi colorat negru, maroniu sau poate avea o consistență mai moale. Se îndepărtează absolut tot, se îndepărtează nervul afectat de pe canalele radiculare, apoi se sterilizează întreaga suprafață a dintelui, se curăță foarte bine și în spațiul ocupat de nerv anterior se pune gutapercă - un material rozaliu care sigilează foarte bine canalele dintelui. Un dinte care este atât de afectat de carie își pierde foarte mult din rezistență și plomba care întregește suprafața dintelui de cele mai multe ori este însoțită de un pivot transparent de fibră de sticlă, care crește rezistența dintelui. Există situații în care dintele are o plombă mare care-l acoperă și se întâmplă că nervul să moară sub această plombă fără să dea vreun semn, fără să dea această durere, fără că tu să te umfli. În momentul respectiv, un semn pentru pacient că ceva nu este în regulă este faptul că dintele devine mat, ușor cenușiu, poate chiar spre gri - maroniu. Dintele își pierde culoarea și acela este momentul în care voi puteți să vă uitați în oglindă, să vedeți că un dinte s-a înegrit și clar trebuie să mergeți la dentist, să faceți o radiografie. 


Radiografia este obligatorie atunci când facem tratamente de canal pentru că este foarte important să vedem dacă infecția a ajuns la baza rădăcinii dintelui și ne dă informații despre particularități ale rădăcinii dintelui respectiv, pentru ca endodontul să lucreze cât de corect se poate. De asemenea, recomandăm cu încredere folosirea microscopului sau a lupelor, mijloace de mărire care măresc foarte mult câmpul de lucru. Mai exact, dintele la care se lucrează și se pot vedea mult mai bine detalii de la nivelul anatomiei interne a dintelui, pentru că tratamentul să fie mult mai clar, mai corect și bineînțeles mult mai stabil și durabil în timp.


Comments


bottom of page