Ce înseamnă All on 4 și All on 6?
Conceptul de All on 4, all on 6 presupune înlocuirea imediată a tuturor dinților de pe o arcadă dentară sau de pe ambele arcade dentare cu restaurarea imediată a tuturor funcțiilor sau poate ați mai auzit de conceptul de dinți ficși în 24 de ore. Presupune o intervenție chirurgicală în care se pun patru sau șase implanturi, iar după 24 de ore se ancorează o lucrare provizorie fixă pe
aceste patru sau șase implanturi.
Pentru cine este recomandat tratamentul All on 4 si All on 6?
Acest tratament se adresează pacienților care au pierdut sau urmează să piardă toți dinții de pe o arcadă dentară sau de pe ambele arcade dentare și își doresc restaurarea imediată a danturii printr-un un tratament protetic fix.
Acest tip de tratament a apărut ca o alternativă pentru pacienții care erau purtători de proteze, iar ulterior s-a extins și către pacienții care sufereau de boală parodontală sau parodontoză, care aveau mobilitate accentuată a dinților, reușind astfel să aibă dinți ficși. E un tratament simplu care în general evită adiții osoase și se adresează pacienților care ar avea indicație de proteză totală, dar își doresc un tratament fix, își doresc o restaurare fixă și eventual imediată adică nu-și doresc să insereze dinții peste șase luni.
Căror nevoi se adresează tratamentul?
E o intervenție care se practică în mod curent la scară largă de mai bine de 30 de ani și în momentul acesta există tratamente făcute în urmă cu 30 de ani care încă stau în picioare. E un tratament a cărui durată de viață depinde foarte mult și de complianța pacientului, faptul că el vine la controale periodice, de faptul că își îmbunătățește igiena.
Este un tratament dureros?
Nu se vrea a fi o intervenție invazivă. E o intervenție care evită condițiile osoase și e o intervenție care în ziua de azi se practică, putem spune de rutină. Se face cu anestezie locală și analgosedare intravenoasă. Asta înseamnă că un medic anestezist monitorizează pacientul în ceea ce privește funcțiile vitale și starea lui de bine și în același timp îi administrează niște medicamente care să reducă anxietatea și să reducă frica.
Din experiența mea, care văd pacienții poate următoarea zi să pun lucrarea provizorie, și ulterior la o săptămână să mă asigur că totul e în regulă, majoritatea pacienților sunt surprinși de faptul că nu au simțit disconfortul pe care se așteptau să-l simtă. Nu au simțit durerea pe care se așteptau să o simtă.
Cine poate beneficia de acest tratament?
Putem spune că marea majoritate a pacienților pot beneficia de intervenția asta. Există însă niște situații în care se impun anumite precauții sau în care sunt necesare explorări suplimentare, dar vorbim evident de afecțiunile cardiovasculare, hipertensiunea, antecedente de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, medicația asociată, medicamentele anticoagulante, prezența diabetului, prezența osteoporozei, tratamentul cu bifosfonati. Puține sunt contraindicații absolute. Când e cazul de o contraindicație absolută e aceeași situație și pentru o extracție dentară, dar sunt situații în care putem avea nevoie de consulturi, explorări
suplimentare sau anumite precauții înainte de începerea tratamentului.
Planificarea tratamentului
Etapele diferă în funcție de situația clinică a pacientului. Cu ce ne confruntăm de cele mai multe ori este că pacienții mai au câțiva dinți restanți pe arcadă și la prima consultație încerc să fac o scanare a arcadelor și a mușcăturilor pe care să le am disponibile în ziua intervenției chirurgicale, după care facem un computer tomograf pe care îl analizez împreună cu medicul chirurg și în funcție de situația clinică a pacientului, starea de sănătate, vârstă, hotărâm și planificăm împreună etapa chirurgicală. Practic, după ce facem scanarea și computerul tomograf, se fac poze extraorale, poze intraorale pentru a planifica viitoarea lucrare, inclusiv din punctul acesta de vedere.
Poate dacă implantul este mai la stânga sau mai la dreapta cu 1, 2, 3 mm, e mai puțin relevant. Ce e relevant este să reușim să facem planificarea corectă în funcție de zâmbetul pacientului, în funcție de spațiu pe care îl avem nevoie pentru a putea pune lucrările acelea înșurubate, aspecte pe care poate nu le luăm în considerare atunci când avem de inserat un singur implant. Este important ca atunci când pacientul zâmbește, dacă el ridică buza foarte mult, să încercăm să nu se vadă trecerea dintre lucrare și gingie, de exemplu. Acesta este un aspect pe care trebuie ca medicul chirurg să-l ia în considerare atunci când face planificarea.
În prima fază avem etapa chirurgicală. Intervenția chirurgicală se realizează în general sub anestezie locală în completare cu analgosedare intravenoasă sub supravegherea unui medic anestezist. În general, intervenția durează o oră - 30, poate dura și două ore în cazuri mai complexe care asociază adiții osoase sau implanturi speciale.
Dacă e cazul, poate dura și mai mult, după care, odată inserate implanturile și calibrate bonturile protetice, revine partea proteticianului de a începe etapele în vederea lucrării provizorii.
După ce se termină intervenția chirurgicală, urmează etapa de amprentare pentru viitoarele lucrări provizorii. Această etapă durează cam 30 de minute și după intervenția asta pacientul poate să meargă acasă.
Recomandări postextractionale
Medicamentele trebuie luate cu strictețe. Da, va avea un tratament antibiotic, antiinflamator, antialgic. Trebuie să evite căldura în primele 48 de ore. Ajută pentru întâmpinarea și reducerea pe cât posibil a edemului postoperator, să țină comprese reci sau ceva rece, deci recomandăm asta și recomandăm reluarea igienei orale din dimineața de după ziua intervenției.
Foarte, foarte important ca pacientul, deși e foarte dificil să facă chestia asta că e post operator, e foarte important să reia periajul dentar din ziua doi după operație. Îi recomandăm pacientului să folosească o periuță cu peri foarte moi și cu presiune redusă, să treacă ușor peste firele de sutură pentru că acest lucru ajută în reducerea inflamației de la nivelul cavității orale.
Montarea lucrării provizorii
După ce trec cele 24 de ore, practic următoarea zi, pacientul vine pentru a i se monta lucrarea provizorie fixă. Aceasta manoperă este una lipsită de durere. Durează cam 30 de minute - o oră înșurubările, facem o radiografie să ne asigurăm că lucrurile sunt așa cum ne dorim și verificăm reperele estetice precum și mușcătura pacientului. Le menționez pacienților de fiecare dată că aceasta este o lucrare provizorie pe care tehnicianul o face în laboratorul de tehnică dentară având destul de puține, repere iar dacă sunt lucruri pe care și le dorește modificate la lucrarea definitivă pe care o vom face după ce se scurg cele șase luni necesare integrării implanturilor.
Putem să facem aceste modificări după aplicarea lucrării provizorii. Pacientul are o serie de restricții în sensul că lucrarea aceasta provizorie are în principal un rol social estetic de a-i permite pacientului să funcționeze în societate din punct de vedere al masticației.
Pacientul trebuie să aibă o dietă moale pe durata celor șase luni de zile pentru a nu fractura lucrarea provizorie, pentru a nu pune forțe prea mari pe implanturile proaspăt inserate și pentru a asigura această perioadă de vindecare. După ce au trecut cele șase luni, pacientul poate să vină să realizăm lucrarea definitivă. Această lucrare definitivă este diferită de cea provizorie. În primul rând, prin prisma materialului din care este realizată are o infrastructură din titan peste care se construiesc dinți din diverse materiale.
Pentru realizarea acestei lucrări definitive avem nevoie de mai multe etape pentru a ne asigura că această lucrare este perfect adaptată pe implanturi, perfect adaptată în mușcătură, perfect adaptată estetic și lucrul acesta necesită mai multe ședințe, mai multe probe pentru a ne asigura că sunt îndeplinite toate aceste condiții. Este foarte important ca pacientul să revină la control la fiecare șase luni pentru a verifica mușcătura, pentru a ne asigura că totul este în regulă și cel mai important, pentru a face o igienizare care de cele mai multe ori presupune deșurubarea lucrării, curățarea bonturilor și a lucrărilor și înșurubarea acestora la loc.
Ce trebuie să știe pacienții despre această procedură?
Nu este o intervenție dificilă și probabil le va fi mult mai ușor să treacă prin tratamentul acesta decât își imaginează. Asta spun majoritatea pacienților când vin la controale.
Află aici mai multe informații privind beneficiile sistemului de implanturi All on 4 și All on 6.
Comments