top of page

Detartraj dentar. Da sau nu?



Ce este detartrajul?


Detartrajul este o procedură medicală prin care se curăță suprafața dinților de tartru. La câteva ore după ce am făcut un periaj pe suprafața dinților, începe să se acumuleze placă bacteriană. E ca o peliculă, un film de salivă care se încarcă cu resturi alimentare, celule, săruri din salivă. Dacă nu periem suficient de des sau suficient de bine, nu se îndepărtează placa bacteriană și pentru că saliva conține multe minerale, acestea se depun pe placa bacteriană și se face tartru.


Ce este tartrul?


Tartrul este o substanță dură albă, pe care o vedeți de cele mai multe ori la baza dinților de jos, pe spate înspre limbă, pentru că acolo se acumulează mai multă salivă pentru că nu toată lumea folosește ață dentară ca să curețe spațiile dintre

dinți și atunci e indicat să facem acest detartraj ca să îndepărtăm acest tartru. Pe măsură ce nu spălăm și nu facem detartraj, se acumulează și mai mult tartru. Câteodată se întâmplă chiar să acopere jumătate din dinte. Tartrul are mulți microbi care pot să dea atât inflamații ale gingiilor destul de neplăcute cât și multe carii între dinți. Mergem la dentist să facem acest detartraj care se face cu un instrument special care emite unde ultrasonice. Aceste unde ultrasonice sparg blocurile de tartru care sunt pe suprafața dinților și îi curăță bine. 


Detartrajul dăunează dinților?


Dacă este folosit corect, detartrajul nu dăunează absolut deloc. Cu ultrasunete se îndepărtează depunerile de tartru de pe suprafața dinților fără să afecteze stratul de smalț și după ce se face acest detartraj se face un periaj profesional. E ca o periuță electrică, doar că are mai multe rotații sau o turație mai mare decât periuța electrică pe care o folosiți acasă. 


Ce conține pachetul de igienizare dentară profesională?


Airflow


Din același pachet de igienizare, face parte si airflow-ul, pentru că airflow-ul e o pulbere de bicarbonat care se emite sub presiune pe suprafața dinților și curăță toate petele de pe suprafața dinților și orice depunere mai există între dinți. Bicarbonatul care este inclus în această pulbere de airflow, care are și alte substanțe, este foarte foarte fin ca și

granulație așa încât să să nu dăuneze, să nu afecteze suprafața smalțului, ci doar să îndepărteze petele. Din acest motiv, acest airflow poate fi făcut chiar o dată pe lună dacă sunteți fumător sau dacă mâncați multe fructe colorate sau poate beți vin roșu sau fumați trabuc


Geluri de protectie


Tot în acest proces de igienizare noi am ales ca ultimă etapă să aplicăm pe suprafața dinților geluri de protecție care au substanțe specifice care ajută la remineralizarea dinților și la îmbunătățirea structurii smalțului.



Cât de des facem detartraj?


Această depunere a tartrului este influențată de mai multe aspecte, de compoziția salivei pacientului, care e caracteristică pentru fiecare dintre noi. O salivă

mai bazică face ca tartrul să se depună mai repede. Recomandarea generală este ca detartrajul să se realizeze la fiecare șase luni. Dacă voi depuneți tartru mai des sau sunteți purtători de aparate dentare fixe, unde curățarea e mult mai dificilă decât at atunci când nu avem nimic pe suprafața dinților, e recomandat să veniți la fiecare patru luni. 


De ce sa faci detartraj?


Reacția normală a gingiei este să se inflameze pentru că există ceva în contact cu ea, care o irită în permanență. A trecut mult timp de la ultimul detartraj? Gingiile încep să sângereaze, nu le băgați în seamă, vă periați mai finuț, dar de fapt se acumulează și mai mult tartru și mai multă placă bacteriană și intrați intr-un cerc vicios. Din gingivită, adică inflamarea gingiilor, treceți foarte ușor în stadii avansate ale bolii parodontale care pot duce la pierderea dinților.


Mai multe informații privind pachetul de igienizare dentară la clinica Dentalist, aici.

Comments


bottom of page