top of page

Tips and tricks igiena dentară

Periajul corect al dinților:


Periajul dinților este cea mai buna măsură preventivă pe care o puteți lua pentru a reduce placa bacteriana care poate provoca cariile dinților. Cât de des ar trebui să ne spălăm pe dinți? Răspunsul se bazează pe îndepărtarea completă a plăcii, mai degrabă decât pe numărul de periaj pe zi. Fii prudent cu privire la daunele potențiale care pot fi cauzate de spălarea puternică a dinților. În timp, acest lucru poate provoca abraziune (uzură) anormală a structurii dintelui, recesiune gingivală și expunerea suprafeței radiculare. Iată sfaturile despre cum să vă spălați dinții în mod corespunzător:

  • Plasați capul periuței de dinți unde se întâlnesc gingiile și dinții.

  • Rotiți peria dinspre gingii catre coroană și periați în jos, pentru toti dintii arcadei superioare. Mutați peria pe următorul dinte și repetați aceeași mișcare. Când ați terminat de spălat arcada superioară, vă mutați pe arcada inferioară. Aici, peria o rotiți tot dinspre gingie spre dinte, de data aceasta de jos în sus.

  • Puneți peria pe orizontală în spatele dinților. Păstrați perii într-un singur loc și mutați peria înainte și înapoi.

  • Țineți peria vertical în spatele dinților frontali și faceți periaje ușoare înainte și înapoi peste fiecare dinte.

  • Puneți peria pe suprafața de mestecat și mutați peria înainte și înapoi sau într-o mișcare circulară. Repetați acest proces pentru a atinge și curăța toate suprafețele dinților superiori și inferiori.

Aveți AICI un clip explicativ.


Folosirea corectă a aței dentare::


Îndepărtarea plăcii dentare este o parte esențială a unei bune sănătăți orale. Ața dentară este cea mai eficientă metodă pentru majoritatea oamenilor de a îndepărta placa dintre suprafețele dinților și de a reduce sângerarea interdentară. Prin periaj dentar tu cureți numai 60% din suprafețele dentare, lăsând susceptibile la carie restul de 40%, aflate intre dinți. Tartrul dentar apare la fiecare vârstă și pe dinți permanenți și temporari (”dinții de lapte”). Tartrul joacă un rol important în evoluția bolii parodontale sau gingivale. Încurajăm fiecare dintre pacienții noștri să își dezvolte un obicei sau un obiectiv pentru îndepărtarea completă a plăcii cel puțin o dată pe zi. Folosirea în mod regulat a aței detare poate ajuta la prevenirea bolilor parodontale.

Sfaturi despre cum să folosești ața dentară în mod corespunzător:

  • Tăiați o lungime de ață de aproximativ 45 cm lungime.

  • Înfășurați excesul de ață în jurul degetelor mijlocii ale ambelor mâini, lăsând 5-8 centimetri între ele.

  • Întindeți ața bine între degetul mare și degetul arătător.

  • Treceți ușor ața între dinți. Curbați ața într-o formă „C” în jurul unui dinte și glisați-o ușor în spațiul dintre gingie și dinte.

  • Mutați ața din nou în sus și în jos pe cealaltă parte a dintelui.

  • Repetați acest întreg proces pe fiecare dinte. S-ar putea să apară sângerare la început, dar pe măsură ce folosiți ața dentară în mod regulat sângerarea va dispărea în cele din urmă.

Poate va ajuta mai mult acest clip.



bottom of page