top of page

Despre fumat și igiena dentară


Ai auzit-o de la familie, prieteni, soț sau soție - “trebuie să renunțați la fumat!”


De la persoanele apropiate de tine până la medicul pe care îl vezi o dată pe an, toți ți-au spus despre efectele dăunătoare pe care fumatul le are asupra corpului. Ceea ce se discută mai rar este efectul pe care fumatul îl are asupra sănătății tale orale.


8 Efecte ale fumatului asupra sănătății orale și generale

Fumatul afectează negativ fiecare parte funcțională a corpului, inclusiv gura. Este principala cauză de deces ce poate fi evitată la nivel mondial și ucide milioane de oameni în fiecare an. Mai jos, găsești 8 efecte pe care fumatul le provoacă, unele pe care poate le cunoști și altele mai puțin cunoscute.



1. Risc crescut de cancer oral

Fumul de tutun conține peste 70.000 de substanțe chimice. 7.000 dintre aceste substanțe chimice sunt cancerigeni cunoscuți. 75 - 90% dintre persoanele care au fost diagnosticate cu cancer oral au fost consumatori de tutun.


2. Probabilitate ridicată de afecțiuni ale gingiilor și pierderi osoase

Tutunul este cel mai mare factor de risc pentru boala parodontală. Boala parodontală este o inflamație a gingiilor tale care poate afecta și structurile osoase care îți ancorează dinții. În cazuri avansate se poate ajunge la pierderea totala a osului și pierderea consecutiva a dinților.

De asemenea, produsele chimice toxice din fumat slăbesc capacitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor, ceea ce duce la inflamația gingiilor, distrugerea oaselor și, în cele din urmă, pierderea dinților.



3. Cariile dentare

Cariile sunt cauzate de o varietate de factori, printre care lipsa unei igiene orale adecvate și consumul unei diete bogate în carbohidrați și zaharuri.

Prezența cariilor a fost legată și de consumul de nicotină.

Streptococcus mutans este o bacterie din cavitatea bucală, cunoscută pentru cauzarea cariilor dentare. Agresivitatea lor este crescută de o ingestia de nicotină. Fumați = faceți carii.


4. Decolorarea și îngălbenirea dinților

Fumatul cauzează atât colorarea structurilor dentare interne (dentina), dar mai ales pătarea structurilor externe (smalțul). De asemenea, favorizează formarea mai ușoară a tartrului dentar, impregnat cu pete de nicotina, gudron. Pentru fumători recomandat igienizarea profesională la un interval mai rapid de 6 luni, pentru a menține sănătatea gingiilor și a îndepărta petele aderente de suprafața smalțului dentar.


5. Respirație urât mirositoare

Respirația urât mirositoare ​​poate face pe oricine să se simtă prost. Respirația fumătorilor, în special, este extrem de evidentă.

Fumatul usucă gura, ceea ce poate contribui la respirația urât mirositoare. În plus, componentele nocive și urat mirositoare se cantonează în spațiile din limba și permit un miros neplăcut pentru mult timp. Igiena unui fumător trebuie îmbunătățită și trebuie neapărat realizat și periajul limbii.


6. Leucoplazia (Pete albe în interiorul gurii)

Leucoplazia este o pata alba, de dimensiuni diferite, care se formează la nivelul mucoasei orale. Este cauzată de fumat, și este o manifestare precursoare a cancerului oral - dacă ai petele respective și continui sa fumezi sunt șanse mari ca acele leziuni sa se malignizeze. Dacă sesizați apariția acestor pete, consultați neapărat medicul dvs stomatolog.



7. Proceduri dentare cu șanse slabe de vindecare și nereușite

Fumatul induce modificări la nivelul vaselor de sânge, precum și a țesuturilor noastre. Modificările presupun o reacție mult mai întârziată a organismului la apariția bacteriilor nocive - deci o imunitate scăzută, precum și o vindecare mult mai dificila atunci când vorbim despre operații de adiție osoasă, implanturi sau alte intervenții chirurgicale la nivelul cavitații bucale. De exemplu, rata de eșec a integrării implanturilor este de la 6,5% până la 20% din cazuri, fata de 5% la ceilalți subiecți. Din acest motiv, unii stomatologi nu vor pune nici măcar un implant decât dacă te angajezi să renunți la fumat.


8. Alte efecte asupra fumatului asupra sănătății

Fumatul poate provoca cancer pulmonar, cancer cardiac și cancer oral. De asemenea, că fumatul afectează sistemul respirator și sistemul circulator, ceea ce ne face să respirăm mai greu și să obosim mai ușor în timpul exercițiilor fizice.


Este destul de clar ca este bine pentru tine sa renunți la fumat. Dacă ai nevoie de ajutor, sunt aici. Succes!






bottom of page