top of page

Cele mai întâlnite 6 mituri din stomatologie




1.Dinții de lapte/temporari nu contează pentru că oricum o sa cadă


Mit! Dinții există pe arcadele dentare atunci când suntem mici, pentru că ei au mai multe roluri: să mestecăm bine, să putem vorbi bine, să avem o înfățișare bună. Acești dinți vor păstra locul pentru următorii dinți definitivi care vor apărea. Când pierzi devreme dinții de lapte, se micșorează spațiul pentru viitorii dinți definitivi și nu va exista loc pentru ei să erupă pe arcadele dentare. Astfel, cei mici ar putea avea nevoie de aparat dentar începând cu 6-7 ani.


2.Poți să te diagnostichezi singur cu problemele tale dentare


Mit! Într-adevăr, tu poți să vezi acasă că ceva nu este în regulă cu gingiile tale,

care sunt inflamate sau sângerează, sau poți să ai dureri ale dinților la rece, dulce sau fierbinte, dar nu poți tu să pui un diagnostic corect. De aceea, e bine să mergi la medicul dentist, care îți face un control și o radiografie dentară. Adunând toate informațiile, o sa știi exact ce problemă ai, medicul îți pune diagnostic, pe baza căruia îti face un tratament corect.


3.Nu am nevoie să fac detartraj sau o igienizare la dentist dacă eu îmi simt dinții curați


Fals! Tartrul este reprezentarea resturilor alimentare care rămân pe suprafețele dentare.

Acesta determină apariția gingivitei, umflarea și sângerarea gingiilor și pentru că stă în contact cu dinții, poate să determine și apariția cariilor.

Există multe situații când tartrul este sub gingie, voi nu reușiți să-l vedeți și oricum nu puteți să îl îndepărtați pentru că este aderent și lipicios. Este nevoie să intervină un medic dentist sau igienist care va face un detartraj corect. Aceștia pot accesa toate suprafețele dinților și de aceea este bine să veniți la fiecare 4-6 luni la igienizare.


4.Scrâșnitul din dinți nu reprezintă o problemă


Fals! Bruxismul reprezintă frecarea suprafețelor dentare, se poate întampla în timpul zilei, în timpul nopții, de cele mai multe ori fără să conștientizați. Acest scrâșnit din dinți făcut în mod repetat pentru mult timp, nu doar că tocește suprafața dinților, ci împiedică mestecarea corectă, provocând dureri ale articulației. Mușcatura nu mai este corectă, dar în plus, scrâșnitul din dinți poate să determine contracturi musculare la nivelul mușchilor feței, care se transmit întotdeauna în articulația temporo-mandibulară. De asemenea, când suprafața dintelui se uzează, se micșorează și stratul de smalț, iar dinții sunt mult mai sensibili pentru că există mai puțin strat de smalț și dentină care acoperă nervul sau camera pulpară.


5. Dacă apeși mai tare pe periuța dentară, dinții tăi o să fie mai curați


Fals! Vă recomand să vă alegeți o periuță dentară cu peri moi, pe care să o folosiți cu mișcări controlate, verticale, de sus în jos pentru dinții de sus și de jos în sus pentru dinții de jos. Acest periaj o să asigure sănătatea gingiilor voastre, varianta și mai bună este sa alegeți o periuță electrică, care are un senzor de presiune și nu vă lasă să apăsați pe suprafața gingiilor.


Ce se intamplă dacă apeși tare pe dinți?


Se uzează și se tocește smalțul și pot apărea găuri în suprafața smalțului, iar gingiile se vor retrage pentru că nimeni nu dorește să fie împins tot timpul. Aveți grijă ce tip de periuță alegeți, manuală (moale) sau electrică (cu senzor de presiune). Periați-vă de doua ori pe zi, dimineața și seara!


6. Radiografiile dentare nu sunt neapărat necesare!


Mit! Problemele dinților din os nu se pot vedea decât cu ajutorul unei radiografii dentare. Așa putem afla dacă dinții au carii, dacă există infecții la vârful rădăcinilor sau pe lângă dinți. De asemenea, pe o radiografie dentară se poate vedea dacă un dinte are un tratament realizat corect sau care este raportul dinților cu nervii, sinusurile, sau diverse alte formațiuni din cavitatea bucală.


bottom of page