top of page

Ce este tratamentul de canal sau tratamentul endodontic?



Ce este tratamentul de canal și când se realizează? 


Tratamentul de canal sau tratamentul endodontic, înseamnă îndepărtarea nervului din dinte și punerea acolo a unui material care sigilează dintele. O carie netratată străbate smalțul, țesutul cel mai dur al corpului, ulterior dentina, țesutul dentar de sub smalț și ajunge la nerv, care este protejat într-o cameră pulpară. În momentul în care ajunge la nerv, se simt niște dureri care sunt descrise în cărțile de stomatologie drept  „turbarea dinților”. Este un semn clar că trebuie să scoateți nervul la dintele respectiv și să mergeți într-un cabinet stomatologic pentru realizarea procedurii de către un medic specialist endodont. 


Cum se realizează tratamentul de canal? 


Este recomandat ca tratamentul să se realizeze la microscop sau folosind niște mijloace de mărire - lupe sau microscop. În momentul în care medicul intră într-un dinte vede doar orificiile canalelor radiculare și este important să se mărească foarte mult dintele și câmpul de lucru ca să poată vedea detalii din interiorul dintelui.


O carie netratată ajunge la nerv și apar durerile. Nu este singurul moment în care e nevoie de tratament de canal. Există situații în care o carie este destul de mare și a afectat o mare suprafață din dinte. Medicul dentist cu siguranță își dorește să salveze nervul dintelui respectiv pentru că este important să păstrăm cât de mult timp sănătos ceea ce avem în cavitatea bucală și atunci medicul o să o pună o plombă în dintele respectiv și de cele mai multe ori dintele poate să înceapă să-și fabrice niște țesut de protecție care va crește distanța dintre plombă și camera

pulpară sau nerv. Sunt situații în care nu se poate întâmpla acest lucru. Plomba rămâne în apropierea nervului și încet, încet fără să dea semnale de multe ori, nervul moare acolo în dinte. Dintele devine mat, gri, își schimbă culoarea în raport cu ceilalți dinți și atunci când îți scade imunitatea apare o infecție ca răspuns la faptul că nervul este mort în dinte de ceva timp. 


Se curăță foarte bine caria care a afectat dintele și se face un orificiu în dinte ca să vedem nervul și afectarea de acolo. Se îndepărtează nervul, se sterilizează și se curăță foarte bine canalele dintelui care pot fi unul sau mai multe, depinde de dintele la care se lucrează. Această curățare poate fi făcută cu niște ace manuale sau se poate folosi un instrument rotativ mecanizat care funcționează mai bine și mai repede spre confortul medicului și al pacientului. După ce s-a îndepărtat nervul de acolo s-au curățat bine canalele radiculare și se sterilizează, se umple canalul respectiv cu un material gutapercă. Acesta poate fi fie sub formă de conuri sau poate să fie încălzit de un aparat și injectat în dinte, moment în care etanseaza mult mai bine suprafața rădăcinii sau canalul radicular și intră și în toate canalele accesorii care există la nivelul respectiv.


Coroana dentară


Toți dinții care nu mai au nerv devin foarte foarte casanți în timp, pentru că nu mai există vase de sânge care să-l hrănească pe dinte și să fie activ și atunci, dacă materialul, smalțul, de la exteriorul dintelui este foarte casant este nevoie să punem o coroană de acoperire sau un onlay ca să protejeze dintele respectiv și să nu se fractureze. Sunt situații în care suprafața dintelui este atât de afectată de carie, încât după ce facem acest tratament de canal se pune un pivot care reîntregește dintele și-l face mai puternic și abia apoi se pune coroana de acoperire. Există situații în care corpul poate să respingă acest tratament de canal sau să aibă o reacție la materialul respectiv sau acest tratament de canal din anumite motive nu se face pe toată lungimea dintelui, ci doar pe o parte din dinte și pot apărea reacții infecțioase ulterior după câțiva ani sau poate chiar după două luni care înseamnă că pacientul va merge la medicul specialist endodont să facă un retratament de canal al dintelui respectiv. 

Comments


bottom of page