top of page

Ce este dentofobia? Cum sa invingi de frica de dentist?




Cui îi place să meargă la dentist sau cui îi e teamă de dentist? Sunt mai multe forme ale fricii de dentist, fie că e vorba de anxietate sau un disconfort sau chiar vorbim despre o fobie. 


Ce este dentofobia?


Sunt două variante de frică de dentist. Poate să fie frica exagerată care în cărțile de specialitate este descrisă drept dentofobie sau odontofobie sau stomatofobie.

Ce se întâmplă de fapt? Omul este terorizat de a merge la dentist, știe că are probleme stomatologice, îl doare și nu merge fiind foarte conștient de faptul că i-ar face bine un tratament medical și că este cazul să aibă parte de un tratament stomatologic. E conștient de faptul că sigur nu e atât de rău cum își imaginează el la dentist și să treacă prin acest tratament, însă nu poate să facă lucrul ăsta, poate să aibă atacuri de panică. Cu siguranță calitatea vieții este afectată de problema, de dentofobie, pentru că faptul că nu merge la dentist să-și trateze problemele stomatologice rezultă în probleme generale de sănătate. Anxietatea sau frica de dentist cu care ne confruntăm mai mulți dintre noi este mai frecventă și se traduce printr-o reținere de a merge la dentist, un disconfort pe care clar îl asociezi cu faptul că mergi la dentist și n-o să fie the time of your life, însă pacientul merge la dentist, nu refuză și nu amână cât de mult posibil.


Conform studiilor, în America sunt cam 36% dintre oameni care suferă de această anxietate, ușoară teamă și disconfort în ceea ce privește dentistul și 12% dintre oameni suferă de dentofobie, adica frica de a merge la dentist. 


De ce apare frica de dentist?


Sunt trei categorii de oameni: sunt cei care au avut experiențe neplăcute la dentist atunci când erau copii, sunt copiii care au văzut la părinții lor experiențe neplăcute la dentist și au internalizat faptul că e rău să meargă la dentist. De asemenea, sunt persoane care au în general un fond anxios și cu siguranță o să aibă o teamă sau o anxietate față de dentist și orice alt medic.


Sunt pacienți cărora le e frică de ace, nu le pot vedea și le e teamă să le să simtă înțepătura. Există de asemenea pacienți cărora le e frică ca nu cumva să înghită vreun instrument cu care se lucrează. Multora le e frică bineînțeles de durere sau chiar de momentul în care se face anestezia chiar dacă sunt conștienți că anestezia o să îi amorțească și n-o să mai simtă nicicum durere ulterior. Din nou, de multe ori a venit vorba despre sunetul groaznic pe care îl face turbina și frecvent sunt pacienți care săracii au un reflex de vomă exagerat și asta aduce după sine experiențe neplăcute pentru că e destul de dificil să lucrezi unui pacient cu reflex de vomă și de multe ori e chiar recomandată o sedare pentru a relaxa pacientul și a putea să îi lucreze în liniște. Nu în ultimul rând trebuie menționată și rușinea, sunt pacienți cărora le e jenă să meargă la dentist pentru că au ajuns într-o situație cu care sunt puțin confortabili și cred că dentistul o să-i judece. 


Cum învingi frica de dentist? 


Dacă vorbim de dentofobie, cu siguranța lucrurile sunt mai serioase pentru că dacă ajungi conștient să-ți faci rău, să nu mergi la dentist și practic să-ți agravezi sănătatea generală, cu siguranță este un subiect pe care poți să-l tratezi la un psiholog sau un psihiatru, care o să te ghideze așa încât să îți îmbunătățească relația cu medicul stomatolog.


Este foarte bine ca programările pe care le aveți să fie scurte la început până când reușiți să vă obișnuiți cu medicul dentist pe care-l aveți. Generația mea sau generația de 40-45 ani sunt foarte mulți oameni care au o poveste mai puțin plăcută despre întâlnirea cu dentiștii în tinerețe. Si m-am lovit destul de mult de lucrul acesta si atunci am studiat un pic cum aș putea să fac să ajut pacienții să scape de teama de dentist și aceste tehnici le-am integrat cumva și în clinica Dentalist pentru că mi-am dorit ca tot mediul să fie prietenos atât echipa să fie zâmbitoare, dar și micutele accesorii care sunt în clinică, toate tind către o experiență plăcută a pacientului. Scaunele sunt foarte confortabile pentru ca pacientul să se simtă ca acasă și știu că am avut multe reacții când se așezau pacienții pe scaun pentru prima dată și ziceau wow, e mai confortabil ca acasă. Am pus televizoare în tavan pentru ca pacienții să se uite la ceva care să le capteze atenția atunci când li se lucrează, avem muzica ambientală care îi calmează și foarte important zic eu sunt materialele informative și explicațiile pe care medicul le oferă pacientului pentru că pacienții își doresc să știe ce li se întâmplă. 


S-a demonstrat clar că faptul că sunt în cunoștință de cauză reduce clar anxietatea pe care o au la dentist. Bineînțeles că asta nu-i tot, ce recomand este ca pacienții să facă chiar meditație înainte să vină la stomatolog, care îi calmează. Foarte important să aibă o relație deschisă cu dentistul și îi spune medicului, uite, mie mi-e foarte frică, aș vrea dacă se poate să stabilim ședințe de lucru mai scurte și să stabilim și un semn - dacă eu ridic mâna de exemplu sau spun "a" sau orice semn vreți voi aș vrea să te oprești și în momentul ăsta se creează o legătură de încredere între medicul dentist și pacient și cu siguranță, progresiv, încrederea va crește, timpul de tratament o să fie mai mare și pacientul o să reușească să treacă peste teamă și să-și rezolve toate problemele. 


Se poate trece peste această fobie, puteți să faceți și exerciții de respirație când sunteți așezați chiar pe scaun, cinci secunde inspir, cinci secunde ții aerul în piept cinci secunde expiri. Sau pur și simplu să încordezi pe rând grupele musculare pentru că asta o să-ți devieze complet atenția de la ceea ce se face în momentul respectiv și o să fie mult mai ușor pentru tine tratamentul medical. Bineînțeles, există acum și opțiunea să apelezi la hipnoză sau la alte tehnici de relaxare pentru ca lucrurile să fie mai confortabile la dentist. Și ce mai puteți să faceți dacă asta vă face să vă simțiți confortabil să mergeți la ședințele cel puțin primele cu un prieten sau cu un membru al familiei, care să vă facă să vă simțiți în siguranță. 



Comments


bottom of page