top of page

Cazuri simple vs cazuri complexe în stomatologie



Stomatologia a evoluat foarte mult în ultimii ani și mie îmi place să fiu la curent cu noutățile și îmi place să facem lucrurile bine, așa cum trebuie. Am încercat să evit momentul în care pacientul vine în clinică și i se face o carie acum, pentru că e important să avem o viziune completă asupra stării generale de sănătate, pentru a putea să-i recomandăm tratamentul personalizat problemelor lui.


Bineînțeles că sunt situații în care există urgențe și da, atunci da, tratăm problema pe care o ai. Dar ne referim strict la problema respectivă, urmând că ulterior să revii în clinică și să îți facem toate investigatiile și consultațiile pentru a-ți da un plan de tratament potrivit problemelor tale.


Cum se realizează un plan de tratament?


Să vă povestesc cum se întâmplă lucrurile la clinică Dentalist - pacienții sunt preluați de medici coordonatori, ajung în cabinet, unde medicul consultă pacientul și inspectează fiecare dinte,

toate problemele sunt notate în ceea ce numim noi statusul dentar al pacientului

În plus de asta va avea nevoie de o radiografie dentară sau o radiografie panoramică, care ne oferă o vedere de ansamblu asupra poziționării rădăcinilor dinților în os, asupra sănătății osului și asupra absenței infecțiilor dentare.


Ce înseamnă caz simplu?


Informațiile pe care medicul și le ia de la pacient, împreună cu ceea ce vede pe fiecare dinte în parte și informațiile pe care le vede pe radiografie, împreună dau o vedere de ansamblu asupra complexității cazului pacientului și de aici putem să mergem pe două variante - prima varianta este aceea în care ai un caz simplu, adică ai câteva carii, ai o gingie inflamată, poate că ai un tratament de canal la un dinte și cam atât. Poate că nu sună atât de bine, dar ești un caz fericit, un caz simplu, care are o mușcătura corectă. Trebuie doar de îmbunătățit igienă dentară probabil. Dar ce vreau să spun este că pe loc poți să primeșți un plan de tratament din partea medicului tău coordonator, în care vor fi incluse tratamentele pe care le face el, cât și tratamentele la care tu vei întâlni alți medici specialișți.


Și că să reiterăm, ce înțelegem noi printr-un caz simplu este un caz prin care tu poți să primești un plan de tratament pe loc. Nu este nevoie că medicul coordonator care te-a consultat să discute cazul tău cu alți medici specialișți, pentru a avea o imagine de ansamblu și a hotărî împreună care este soluția perfectă de tratament pentru ține.


Ce înseamnă caz complex?


Varianta cealaltă este reprezentată de cazurile complexe. Când spune complex putem înțelege o multitudine de situații - medicul coordonator se va sfătui cu alți medici specialișți din clinica Dentalist, pentru a hotărî împreună care este cel mai bun plan pentru tine.


Că să îți dau un exemplu - avem un pacient care are 2-3 carii, dar avem o mușcătură care nu este corectă. Contactele dintre dinți nu sunt naturale și benefice pentru dinți, aceșția tocindu-se în timp sau apărând fisuri sau ciobindu-se. Și atunci, dacă avem o mușcătură incorectă, de cele mai multe ori apar aceste distrucții ale dinților, deci este implicat un medic ortodont, probabil un medic protetician pentru că dinții vor fi reparați ulterior.


Dacă sunt dinți lipsă sau sunt probleme care necesită intervenția unui chirurg, îl includ și pe el în poveste. Discutăm și despre un medic parodontolog care se asigura că gingiile pacientului sunt sănătoase și tot acest plan complex poate să se întâmplă în siguranță. De ce enumăr această multitudine de medici specialișți? În momentul în care te vezi cu medicul coordonator la consultație îți face un set de fotografii, are radiografia și își face notițe despre ceea ce a observat la consultație, poate ai durere în articulația temporo-mandibulară, poate scrasnesti din dinți. 


Noi la Dentalist folosim un soft în care fiecare pacient are dosarul lui digital, în care se încarcă informațiile despre care am povestit și informații la care au acces în timp real toți medicii specialișți care vor participa la cazul respectiv. Nu numai că pacientul este consultat în același timp de mai mulți medici, dar este important și să menționez că în fiecare luni noi avem ședința cu toți doctorii, unde se ridică aceste cazuri mai complexe, așa încât cu toții să hotărâm care e varianta potrivită pentru pacienți. 


Și vă dau un exemplu - există un pacient care are mult dinți lipsă, carii, tratament de canal și o mușcătură mai puțin fericită și vrea să își îmbunătățească felul în care arată dinții lui și vine la consultație pentru tratament. Din punctul de vedere al parodontologului, tratamentul ideal presupune ca dinții să arate într-un fel.


Din punctul de vedere al ortodontului, rezultatul ideal este în alt fel și poate că și proteticianul are varianta lui și atunci aceșți medici specialișți, împreună, ținând cont de toate detaliile cazului tău. Hotărăsc care este soluția potrivită pentru că tratamentul cazului tău să fie unul stabil pe termen lung, pentru că e important nu să fie doar frumos, dar să fie și corect, funcțional, adică tu să mesteci și să funcționeze aparatul dento-maxilar.


Sunt situații mai ales în cadrul cazurilor complexe, când e nevoie de investigații mai amănunțite, avem nevoie de computer tomograf, maxilar și mandibular, că să vedem exact cum arată osul tău tridimensional. Să vedem cum putem muta dinții în decursul unui tratament ortodontic sau cum putem face operații de inserare a implanturilor. Toate aceste informații pe care le avem sunt și ele digitale și ne ajută că toată echipa Dentalist poate avea acces la ele în timp real.


Sunt situații însă, când și anumiți specialiști își doresc în mod special să te vadă din nou.

Dau exemplu, la ortodonție. Medicul specialist își dorește să verifice articulațiile, să faci anumite mișcări, să se uite la poziționarea dinților, să discute cu tine, să afle dacă a-i fi dispus să îți scoți doi dinți dacă asta este necesar. 


Ca să facem o scurtă recapitulare - cazurile simple, câteva plombe, câteva inflamații ale gingiei.

Se rezolva rapid, va vedeți cu cât mai puțini medici. Marea majoritate a cazurilor au un grad de complexitate diferit și solicităm mai mulți medici din clinică Dentalist, pentru că abordarea cazului tău multidisciplinar să ofere niște rezultate estetice și funcționale pe termen lung




bottom of page