top of page

Cauzele dinților strâmbi la copii și la adulți




Genetica


În primul rând e important să discutăm despre genetică, moștenirile pe care le avem. Sunt multe situații aici - arcadele dentare sunt mai mici în raport cu mărimea dinților pe care îi aveți, adică puteți moșteni arcada dentară, adică osul pe care apar dinții, de la mamă și mărimea dinților de la tată. 


Dinții supranumerari


O altă surpriză pe care o puteți avea este să vă apară dinți în plus, adică dinți supranumerari. De cele mai multe ori asta se întâmplă în partea din față sus și se mai întâmplă să apară un dinte mai mic ca și volum decât ceilalți, dar să fie acolo înghesuit și să fie prea mulți dinți. Bineînțeles, se înghesuie dințiii sau dacă sunt aliniați există o discrepanță destul de mare între dinții de sus și cei de jos.


Există și situația în care vă lipsesc muguri ai dinților. Dacă vorbim despre mugurii măselelor de minte toată lumea este foarte fericită. Dar există situații în care lipsesc muguri ai premolarilor, foarte frecvent, sau incisivilor laterali. 


Obiceiuri vicioase


Există momente în care nu ne regăsim în situațiile amintite anterior, dar apar niște modificări care aduc probleme ale mușcăturii sau ale alinierii dinților. Aici vorbim frecvent despre obiceiuri vicioase, adică suptul degetului sau respiratul pe gură sau momentul în care țineți limba între arcadele dentare. Frecvent, atunci când înghițiți sau atunci când vorbiți și se produce un spațiu între arcadele dentare. 


De altfel, există poziții proaste pe care le pot avea copiii atunci când sunt mici, stau tot timpul într-o falcă și se modelează asimetric oasele maxilare. Există interpozitii de obiecte între arcadele dentare, stomatologic vorbind, sau rozi de un creion pe mai mulți dinți și pur și simplu ți se modifică mușcătura în zona respectivă. Astea sunt lucruri mai puțin fericite pe care la putem face noi ca și copii sau adulți și să aducem modificări nefavorabile mușcăturii dinților sau alinierii lor. 


Momentul apariției și al pierderii dinților


Separat de situațiile anterioare, dinții noștri sunt într-o permanentă evoluție din momentul în care apar pe arcadele dentare, ceea ce poate produce modificări în aspectul și corectitudinea mușcăturii. 


Le luăm pe rând, există situația în care dinții de lapte se pierd prea devreme, nu există spațiu pentru dinții definitivi și atunci devin înghesuiți și apar probleme la erupția dinților definitivi, care nu au loc să iasă. Există și situația când adulții pierd un dinte sau mai mulți, nu tratează lipsa acestui dinte la timp și apar modificări consecutive ale dinților apropiați, ce dau probleme ale alinierii dinților. 


Există posibilitatea absenței mugurilor dinților și aș vrea să corelez un pic cu ce consecințe pot da. Sunt situații în care pot rămâne unii dinți temporari pe arcadele dentare, pentru că fie nu există un dinte definitiv care să topească dintele de lapte, fie din cauza unor probleme atunci când se formează acești dinți. Apar într-o poziție excentrică, care nu declanșează topirea rădăcinii dintelui pe traiectul căruia trebuie să ajungă. În mod normal, dinții de lapte au sub ei dinți definitivi. Practic, dintele de lapte e poziționat pe arcada dentară, iar dintele definitiv vine dedesubtul lui, îi topește rădăcina, începe să se miște dintele de lapte și atunci dintele de lapte cade și apare dintele definitiv. În momentul în care dintele definitiv nu este pe acest traseu despre care vă povesteam, sau nu este deloc, dintele de lapte rămâne pe poziție și dintele definitiv este într-o poziție excentrică și lipsește.


Măseaua de minte 


Poți fi binecuvântat cu o aliniere perfectă a dinților și o mușcătură corectă, dar să nu fi atent când apar măselele de minte care împing toți dinții în față. În momentul respectiv ce se întâmplă? Se înghesuie dinții din față, se modifică contactele dintre măsele și trebuie să porți aparat dentar. 



Ce trebuie să faceți este să fiți informați și să mergeți la control la medicul ortodont, sau chiar la un medic dentist care vă direcționează către un medic ortodont dacă este necesar. 

Află mai multe despre tratamentul cu aparat dentar, aici.




bottom of page