top of page

Boli și afecțiuni ale limbii: simptome și tratamente



După cum bine știm, limba este principalul organ de simț al gustului contribuind totodată în procesele de masticație, înghițire dar și vorbire. Limba este o structură musculară alcătuită din mușchi intrinseci și extrinseci. Suprafața superioară a limbii este îmbrăcată de papilele gustative care ne oferă posibilitatea de a percepe gustul mâncării.

La fel ca și alte organe ale corpului, limba se poate “îmbolnăvi”. În cazul în care ea își schimbă coloritul sau apar diferite inflamații, erupții, complicații este recomandat să facem o vizită la medicul stomatolog.


Care este aspectul unui limbi sănătoase?

În mod obișnuit o limbă normală are culoarea rozalie, dar poate varia ușor spre nuanțe mai închise sau mai pale și este acoperită de un strat subțire albicios. O limbă sănătoasă nu trebuie să fie decolorată, să prezinte diferite pete, să fie crescută în volum sau să existe dureri inexplicabile la nivelul acesteia. Totodată, dacă organul nu tulbură gustul mâncării înseamnă că acesta este sănătos.


Semne ale bolilor limbii

Semnele neobișnuite ce apar la nivelul limbii trebuiesc luate în seamă și supravegheate chiar de medicul stomatolog. Un simptom ce scoate la iveală o posibilă boală a organului este chiar schimbarea proeminentă a culorii. Printre aceste schimbări la nivelul culorii avem: limba albicioasă, limba roșie, limba galbenă și limba neagră. Alte semne ce pot arăta că limba este nesănătoasă sunt: petele roșii, pete roșiatice cu margini albe, ramificații de culoare albă, pete albicioase, dureri ale limbii sau bubițe.


Infecție

Bacteriile ce se află pe spatele limbii formează o placă bacteriană linguală, în funcție de starea de sănătate a persoanei aceasta poate provoca sau nu infecții. În cazul unei persoane sănătoase, flora bacteriană este echilibrată, în cazul în care există dezechilibre există riscul de a apărea leziuni la nivelul mucoasei cavității bucale. În marea majoritate a timpului, infecțiile din cavitatea bucală sunt provocate de diverse bacterii sau fungi care pot fi tratate cu antibiotice și medicamente specifice.


Cancer

Cancerul dezvoltat la nivelul limbii este o formă de cancer oral. Acest tip de cancer, oral, se dezvoltă în țesuturile gurii sau al gâtului, producându-se în celulele scuamoase găsite în gură, limbă și buze. În ceea ce privește limba, cancerul apare în partea din față, sub forma unor afte sau leziuni care nu se vindecă și dau dureri acesteia. Principalele manifestări ale cancerului limbii sunt apariția aftelor și ulcerațiilor, însă mai pot apărea și sângerări ale limbii făra motiv, senzații de amorțeală a gurii sau probleme la înghițire sau mestecare. Studiile au arătat că cei mai predispuși la a dezvolta cancerul limbii sunt bărbații în vârstă.


Herpesul oral

Herpesul oral este provocat de infectarea cu virusul herpes simplex, ce se manifestă ca o erupție la nivelul mucoasei bucale, gingiei dar și pe buze. De multe ori, herpesul bucal este doar o afecțiune ușoară ce se vindecă într-o săptămâna sau două. În cazul în care se dezvoltă simptome severe, persoana are o imunitate scăzută sau urmează tratamente precum chimioterapie, tratamente pentru HIV sau transplant de organ, este indicat să se prezinte la medic pentru a nu dezvolta alte complicații.

Transmiterea acestui virus este foarte ușoară, realizându-se prin contactul direct cu pielea de la nivelul gurii, nivelul ocular sau chiar a organelor genitale. În momentul în care persoana ia contact cu individul infectat cu herpes simplex, acesta rămâne în corp pe durata întregii vieți.


Deficiența nutrițională

Problemele de la nivelul limbii pot fi manifestate și datorită unei deficiențe nutriționale. Lipsa sau neajunsul de vitamina B al unei persoane poate duce la schimbarea culorii limbii în roșu, papilele gustative mărindu-și volumul, aceasta luând aspectul unei căpșuni. În ceea ce privește lipsa vitaminelor, ne raportăm la vitamina B9, denumită acid folic și vitamina B12, numită cobalamină. Totodată, lipsa acestor vitamine poate duce și la anemie.


Modificări hormonale

Toată lumea cunoaște faptul că hormonii afectează starea de spirit a persoanelor, dar puțini cunosc că aceste modificări ajung să aibă impact și asupra cavității bucale. Aceste schimbări hormonale apar în mai multe stadii ale vieții cum ar fi pubertatea, menstruația, sarcina, menopauza dar și în timpul tratamentelor cu anticoncepționale.


În timpul pubertății, gingiile sunt predispuse la umflături, la schimbarea culorii mai proeminente sau chiar slabire, ceea ce duce la provocarea mai ușoară a unor sângerări, lucruri ce se întâmplă și în momentul menstruației. Sarcina poate aduce și ea probleme la nivelul cavității bucale cum ar fi gingivita, gura uscată sau chiar apariția cariilor, însă acestea sunt formate din lipsa periajului dentar după satisfacerea poftelor de la orele târzii.


Totodată, modificările hormonale pot provoca senzații de arsură la nivelul limbii. Această tulburare mai este denumită și glosodinie. Simptomele ei sunt asemănătoare cu o arsură ce apare în urma consumării lichidelor fierbinți dar mai pot apărea și gustul amar, metalic, furnicături la nivelul cavității bucale sau chiar amorțeală.


Aftele bucale

Aftele bucale sau candidoza bucală sunt reprezentate de mici leziuni dureroase, de culoare albă-gălbuie, încercuite de o zonă roșiatică. Ele apar pe mucoasa cavității bucale, de obicei la baza gingiilor, pe cerul gurii, pe limbă, pe obrajii interni sau pe buza internă și la marginea limbii. Chiar dacă aftele bucale pot părea inofensive trebuie să știm că evoluția lor poate duce la ulcerare. Chiar dacă nu se cunoaște cauza exactă a apariției lor, specialiștii presupun că problemele legate de sistemul imunitar sau infecțiile bacteriene duc la dezvoltarea aftelor bucale. Candidoza bucală poate fi influențată de factori precum stresul, traume, alergii, deficiență de fier sau vitamine sau fumat.


La fel ca și în cazul herpesului, aftele se pot vindeca într-o săptămână sau două, dacă este o formă ușoară. În cazul în care se dorește o ameliorare mai rapidă se pot folosi unguente speciale sau calmante ce se regăsesc în farmacii.



Traumatism

Cu siguranță majoritatea persoanelor și-au mușcat limba sau s-au fript măcar odată. În urma acestor accidente neplăcute la nivelul limbii apar dureri, inflamații sau chiar sângerări. În cele mai multe cazuri, dacă accidentul este unul minor, leziunile de pe suprafața limbii dispar în câteva zile dar totuși trebuie să nu neglijăm îngrijirea orală. Pentru a ne feri de infecții în zonele accidentate trebuie să folosim în continuare periuța de dinți, pastă, ața dentară și apa de gură pentru a elimina bacteriile.


Factori de risc pentru dezvoltarea afecțiunilor limbii

La fel ca și în cazul altor afecțiuni există mai multe cauze ce duc la „îmbolnăvirea” limbii, unele fiind mai ușoarele, altele mai grave. Există chiar persoane care se nasc cu afecțiuni ale limbii, însă acestea nu sunt periculoase. Dar totuși în cazul unor traumatisme trebuiesc monitorizate pentru a preveni posibilele probleme ce apar pe parcurs. Ca și factori care determină problemele limbii ar putea fi: alimentele acide, medicamentele, alergiile sau infecții fungice. Totuși o afecțiune mai gravă a organului poate fi cauzată de fumat, consumul de alcool sau igienă orală deficitară. Chiar și o placă bacteriană poate avea consecințe asupra limbii.


Tipuri de boli ale limbii

Având un rol atât de important și folosind-o în mod constant, orice problemă ce apare la nivelul limbii poate crea un disconfort unei persoane. Trebuie să știm că există afecțiuni minore dar și grave ce se pot dezvolta la nivelul limbii. Câteva boli ale limbii sunt: limba albă, roșie sau neagră, candidoza bucală, limba geografică și altele pe care le vom prezenta în continuare.


Limba albă

De multe ori limba albă este un simptom cauzat de resturi, bacterii sau celule moarte, acumulate pe suprafața organului. Nu tot timpul prezența limbii albe este un semn de alarmare, însă ea poate avertiza existența unei infecții bacteriene sau fungice. Modificările prezente la nivelul organului pot sugera existența unor boli infecțioase. Totuși, ea poate fi cauzată și de o igienă orală neglijabilă, anumite alimente sau chiar dezvoltarea excesivă a țesutului ce acoperă limba.


Candidoza bucală

Candidoza bucală este cea mai predispusă afecțiune care poate duce la apariția așa numitei „limbă albă”. Ea este o afecțiune fungică, cauzată de ciuperca „Candida albicans” și se manifestă prin depuneri de culoare albă pe suprafața limbii dar și în alte zone ale cavității bucale. În cazul prezenței acestei ciuperci, persoanele pot avea schimbări ale gustului, simțind un gust neplăcut în cavitatea bucală iar în unele cazuri sunt prezente durerile și dificultățile de mestecare și înghițire ale alimentelor.

Dacă suferiți de această afecțiune este recomandat un consult la medic pentru a o trata, în caz contrariu, boala nu v-a dispărea de la sine și vă veți confrunta cu un disconfort la nivelul cavității bucale.


Pentru mai multe informații puteți accesa: https://www.dralexandramircea.ro/post/candidoza-bucala


Leucoplazia

Leucoplazia este o afecțiune ce duce la formarea unor pete de culoare albă pe suprafața limbii dar și în alte părți ale cavității orale. Aceste depuneri au o consistență mai dură față de cele ale candidozei bucale și nu pot fi îndepărtate. Ele nu provoacă dureri la nivelul limbii însă pot fi inconfortabile în momentul în care persoana afectată consumă alimente picante. Deși nu este considerată o afecțiune gravă, dacă nu este tratată cu seriozitate ea poate evolua la cancer oral. La fel ca și în alte cazuri, există factori care duc la această afecțiune cum ar fi consumul de alcool și tutun sau factori iritanți, precum piercingurile orale.


Lichenul plan

Lichenul plan se manifestă sub forma unor ramificații albe, prezente pe limbă, afectând mucoasa. Această afecțiune nu este gravă având în vedere că rare ori el poate evolua spre cancer, însă este recomandată monitorizarea lui. Specialiștii consideră acest lichen o boală autoimună, ce nu are nevoie de tratament, însă de mare ajutor este igiena orală corespunzătoare, reducerea fumatului, acolo unde este cazul dar și evitarea alimentelor care pot irita mucoasa bucală, putem încadra aici alimente picante. Totodată, persoanele trebuie să știe că această boală nu este una contagioasă.


Limba roșie

Asemenea cazului limbii de culoare albă, limba roșie are mai mulți factori ce contribuie la schimbarea culorii sale. De cele mai multe ori, pentru acest fenomen cauza este consumul alimentelor de culoare roșie, în mod special fructele roșiatice. Din cauza acidității alimentelor, culoarea limbii se transformă și în unele cazuri apar unele disconforturi pe o durată mică de timp. Există și afecțiuni care pot determina schimbarea culorii limbii în roșu, acestea fiind: lipsa vitaminelor sau cantitatea prea mică a lor, boala Kawasaki care inflamează vasele de sânge sau infecțiile cu streptococ.


Limba geografică

Limba geografică, denumită și glosita beningă migratorie, este o afecțiune ce se manifestă prin prezența pe limbă a unor pete roșiatice cu margini albe de diferite dimensiuni. În zonele cu pete roșii papilele gustative lipsesc. În momentul în care leziunile se vindecă într-o zonă, ele migrează într-o altă parte a limbii. În unele cazuri, persoanele care au această afecțiune nu dispun de simptome, dar uneori pot da senzația de arsură sau usturime la nivelul limbii. Aceste senzații pot fi date și de consumul de alimente picante, calde sau acide, astfel recomandat ar fi ca persoanele să nu consume acest tip de mâncare.

Deși estetica unei astfel de limbi poate părea îngrijorătoare, ea nu aduce probleme de sănătate deoarece nu este asociată cu infecții sau cu dezvoltarea cancerului oral. Limba geografică este o afecțiune inofensivă, ce trece de la sine. În cazul în care petele nu dispar într-un interval de 10 zile, este recomandat să vă prezentați la medicul specialist pentru a analiza și trata afecțiunea.


Eritroplazia

Eritroplazia este considerată o boală rară ce este reprezentată de o pată roșie, catifelată, la nivelul limbii. Leziunile provocate de aceasta nu pot fi îndepărtate ca în alte cazuri. Afecțiunea este similară cu leucoplazia, însă ea are un potențial mai ridicat față de leucoplazie de a se transforma într-o tumoră malignă. Tocmai de aceea în aceste situații se recomandă efectuarea unor seturi de analize pentru a observa dacă există riscul unui cancer oral.


Limba roșie ca semn al unor boli generale

Nu tot timpul schimbarea culorii limbii este de speriat. În unele cazuri, limba roșie poate fi semn al unui deficit de vitamine. În momentul în care ne confruntăm cu această problemă trebuie să apelăm la vitamina B pentru a o remedia. Așadar, limba roșie ne spune că nu dispunem de suficientă vitamina B12, adică cobalamină și de vitamina B9, numită și acid folic.


Totuși semnele unei limbi roșii nu trebuiesc ignorate. Totodată, culoarea roșie a limbii mai trage un semnal de alertă asupra afecțiunilor precum scarlatina sau sindromul Kawasaki.


Limba neagră

Limba neagră, sau limba păroasă este o afecțiune cauzată de papilele gustative mai lungi care pot depozita bacterii, resturi alimentare sau diverse substanțe. Deși aspectul ei poate îngrijora persoanele, afecțiunea este una inofensivă. Pentru a putea înlătura acest aspect este recomandat schimbarea stilului de viață prin renunțarea la produsele din tutun și o igienă orală corectă care să includă și periajul suprafeței limbii.


Dureri la nivelul limbii

Durerea la acest nivel poate fi cauzată din mai multe motive. Durerea limbii poate apărea după ce ne mușcăm limba din greșeală, poate fi un simptom al unei boli, dar și cauza unor infecții minore la nivelul organului.


Cauze ale durerilor limbii

În majoritatea timpului durerile de la nivelul limbii nu sunt îngrijorătoare însă nu trebuiesc neglijate. Unele dureri pot ascunde afecțiuni și chiar boli ce se pot agrava în timp.


Printre cauzele durerilor de limbă avem:

· Traumatisme sau accidente - mușcarea limbii, consumarea alimentelor/lichidelor fierbinți;

· Afte bucale;

· Glosodinia;

· Herpesul bucal;

· Anemia;

· Nevralgia;

· Iritațiile produse de proteze sau aparate dentare;

· Afecțiuni generale;

· Deficitul de vitamine;

· Cancerul.


Inflamarea limbii

În cele mai frecvențe cazuri, inflamația de la nivelul limbii este o reacție alergică. Alergiile pot fi cauzate de diferite lucruri cum ar fi medicamente, alimente, înțepături de albine etc. În cazul în care limba își schimbă brusc volumul și este dificilă respirația corectă se recomandă contactarea de urgență a medicului.

Însă, aceste cauze nu sunt singurele care duc la inflamarea limbii. Acest aspect poate fi un semn al unor boli precum leucemia, cancerul oral, hipertiroidismul (tiroidă hiperactivă), sindromul Down, anemie, infecții ale gâtului sau sindromul Beckwith-Wiedemann.


bottom of page