top of page
Caută

Boala parodontală – cauze, simptome și soluții de tratament

  • Poza scriitorului: Sofia Stancu
    Sofia Stancu
  • 31 mar.
  • 2 min de citit


Ce influențează apariția bolii parodontale?


Boala parodontală sau paradontoza, așa cum auzim în popor, nu este o afecțiune care este caracteristică vârstnicilor. Într-adevăr, există posibilitatea ca pe măsură ce creștem, înaintăm în vârstă, să existe șanse să se mai retragă osul încet, încet

și este caracteristic pentru vârsta adultă, 60-70-80 de ani.


Boală parodontală este foarte agresivă la tineri și este recomandat s-o identificați la medicul dentist și mai ales la un medic specialist parodontolog pentru ca ea să nu avanseze.


Gingivita


Poți să ai o inflamație a gingiilor, care se numește gingivită. Gingiile inflamate și care sângerează necesită atenție și un tratament personalizat. Gingivita este primul pas al bolii parodontale și dacă nu este tratată, poate cauza boală parodontală mai avansată, unde se retrag gingia și osul pe care stă gingia și dinții încep să se miște.


Retracțiile gingivale


Un alt aspect al bolii parodontale este reprezentat de retracțiile gingivale, adică atunci când gingia nu mai este uniformă la gâtul dinților și este un dinte sau sunt câțiva dinți unde se duce un pic mai jos și dezgolește mai mult din rădăcina dintelui.


Poate să fie o mușcătură incorectă în zona respectivă care să dea o traumă dinților, adică dintele suferă pentru că primește forțe prea puternice și se poate retrage gingia. De asemenea, acest proces poate să apară atunci când pacientul apasă prea tare cu periuța pe anumiți dinți. Periajul trebuie efectuat cu o periuță soft și cu presiune controlată.


Cum se poate trata retracția gingivală?


Se ia o bucățică de gingie de pe cerul gurii de cele mai multe ori și se realizează o mică intervenție. Se pune gingia, se lipește și se acoperă partea de rădăcină dezgolită. Vindecarea durează în medie o săptămână - două.


Cauzele bolii parodontale


Microbii nu sunt singurul lucru care cauzează această boală. Există și factori favorizanți precum cei genetici. Dacă părinții au avut boală parodontală, sunt șanse ca pacientul să moștenească și tu această problemă și aceste bacterii care au cauzat boala parodontală la părinții tăi.


Prevenția este cea mai importantă, așa că poți avea grijă de sănătatea dentară realizând detartrajele constante și controalele periodice. Dacă nu realizat corect periajul dentar, se va depune tartru. Tartrul este ca o piatră care se depune pe dinți și pe gingie.


Metode de tratament ale bolii parodontale


Decontaminări cu laser


Există tratamente specifice care au scopul de a micșora cantitatea de bacterii și care sterilizează locul, cum este tratamentul cu laser. Nu este o procedură dureroasă, iar rezultatele sunt foarte bune.


Chiuretaje gingivale


Este o procedură care permite curățarea țesuturilor infectate, apoi se sterilizează cu laser și se leagă gingia la loc pentru ca aceasta să se lipească pe o suprafață a dintelui curată și sterilă.


Se pot pune implanturi dacă suferi de boală parodontală?


Dacă se pierd dinții nu înseamnă că nu se pot insera implanturi dentare. Procedura se poate realiza în urma unei decontaminări cu laser și după detartraj, pentru ca medicul să se asigure că nu există microbi în cavitatea bucală. Rata de succes a implanturilor este mare chiar și în cazul unui pacient care are boală parodontală



 
 
 

Comments


bottom of page