top of page

Aparat dentar de contenție: avantaje și recomandări

Aparatul dentar de contenție este un dispozitiv ce este utilizat după finalizarea perioadei de purtarea a aparatului dentar. Principalul rol al unui aparat de contenție este de a menține dinții drepți și de a împiedica modificarea poziției acestora după ce a fost eliminat aparatul dentar. Există mai multe tipuri de aparat de contenție, alegere celui potrivit făcându-se împreună cu medicul stomatolog.




Aparatul dentar de contenție: ce este?


Aparatul de contenție sau retainerul este un dispozitiv medical ce face parte din ultima etapă de îndreptare a dinților. Este utilizat în contenția dinților, adică în menținerea poziției acestora.


Purtarea unui aparat dentar va modifica poziția dinților, aliniându-i. Îndreptarea dinților se realizează prin presiunea exercitată de către aparatul dentar. Însă, la dispariția acestei presiuni, la finalizarea perioadei în care este purtat aparatul dentar, dinții vor tinde să își reia poziția inițială. Așadar, în acest moment este necesar un aparat de contenție, pentru a permanentiza rezultatul obținut cu ajutorul aparatului dentar.


Cum funcționează aparatul dentar de contenție?


Aparatul de contenție își exercită efectul prin fixarea ligamentelor care susțin dinții. Acesta este poziționat de către medicul stomatolog astfel încât să nu permită revenirea dinților în poziția inițială. Prin purtarea aparatului pentru o perioadă lungă de timp, ligamentele nu vor mai putea să își modifice poziția. Astfel, dinții rămân aliniați, menținându-se rezultatul obținut în urma purtării aparatului dentar.


Tipuri de aparate dentare de contenție


Aparatele de contenție sunt de două tipuri:

  • fixe;

  • mobile.


Indiferent de tipul de contenție ales împreună cu medicul ortodont, funcția acestuia rămâne aceeași. Fiecare tip de aparat are indicațiile, avantajele și dezavantajele sale.


Aparat de contenție fix (retainer)


În marea majoritate a cazurilor, aparatul de contenție este adresat dinților arcadei inferioare. Însă, poate fi folosit și pentru arcada superioară. Acesta este reprezentat de un arc fixat pe fața posterioară a dinților. Acest tip de aparat nu creează disconfort, iar pacientul se obișnuiește în câteva zile cu purtarea sa.


Este important de menționat că aparatul de contenție fix este atașat la nivelul dinților prin intermediul unui adeziv special. Purtarea sa se va face pentru o perioadă de câțiva ani, în funcție de recomandarea medicului ortodont.


Gutierea de contenție (aparat mobil de contenție)


Gutiera de contenție este adesea adresată dinților de pe arcada superioară. Spre deosebire de aparatul de contenție fix, gutiera nu se fixează la nivelul dinților. Perioada de purtare a acesteia sunt stabilite, de asemenea, împreună cu medicul dentist și pot varia. Contenția cu gutieră va începe prin purtarea permanentă a acesteia (cu excepția meselor), iar perioada se va diminua treptat. Însă, pentru a obține rezultatul dorit este esențial a fi purtată timp de câteva ore (în general 8). Pentru mai mult confort, se recomandă a fi purtată noaptea, în timpul somnului. Perioada de purtare este mai scurtă





Gutiera este confecționată dintr-un material transparent, astfel încât să nu afecteze aspectul estetic. Principalele tipuri de materiale din care este realizată sunt:

  • plasticul;

  • rășina;

  • acrilicul.


Cât costă aparatul de contenție


Prețul unui aparat de contenție diferă pentru fiecare persoană. Aceste diferențe se datorează următoarelor aspecte:

  • tipul aparatului ales;

  • materialul din care este realizat aparatul;

  • purtarea la nivelul uneia sau a ambelor arcade.


Pentru a cunoaște prețul exact, este indicat a merge la medicul stomatolog. După o atentă evaluare, acesta îți poate spune care este cea mai potrivită alegere pentru tine și care este prețul acesteia.


Avantajele purtării unui aparat dentar / gutieră de contenție


Aparatul dentar este utilizat cu scopul de a îndrepta dinții. Alinierea optimă a dinților prezintă multiple beneficii, printre care:

  • îmbunătățește aspectul estetic;

  • ameliorează tulburările de vorbire;

  • asigură o masticație corectă printr-o distribuție egală a forței;

  • permite o mușcătură corectă;

  • evită suprasolicitarea articulațiilor și a mușchilor.


Pe scurt, aparatul dentar va ajuta pacientul să obțină un zâmbet frumos și sănătos și să prevină apariția eventualelor probleme dentare.


Aceste beneficii pot fi dobândite după purtarea unui aparat dentar. Însă, după terminarea perioadei în care este purtat, dinții ar putea reveni la poziția inițială. Dacă se întâmplă acest lucru, toate aceste avantaje vor dispărea în timp. De aceea, continuarea tratamentului ortodontic cu un aparat de contenție sau o gutieră de contenție este foarte importantă.


Aparatul de contenție prezintă următoarele beneficii:

  • menține alinierea dinților, realizată de aparatul dentar;

  • pacientul se obișnuiește repede cu prezența sa;

  • este ușor de purtat;

  • nu prezintă disconfort;

  • nu alterează pronunția;

  • nu afectează aspectul estetic;

  • împiedică dezvoltarea malocluziei (mușcătura strâmbă).


Când trebuie să porți un aparat dentar de contenție?


Purtarea aparatului de contenție reprezintă ultima etapă a tratamentului ortodontic. Astfel, montarea acestuia se va realiza la finalizarea perioadei în care a fost menținut aparatul dentar.


Riscul ca dinții să revină în poziția inițială este foarte crescut, mai ales la copii și tineri. Însă, și adulții se confruntă cu această problemă. Medicul stomatolog va indica atunci când este necesară inițierea purtării aparatului de contenție. Împreună cu acesta, vei stabili care este tipul de aparat care ți se potrivește cel mai bine, precum și din ce materiale să fie confecționat.


Este important de menționat că fiecare aparat este realizat în laborator. Dimensiunile și materialul din care este făcut sunt alese pentru fiecare pacient, în funcție de preferințele și nevoile acestuia.


Cât timp este recomandat aparatul de contenție?


Purtarea aparatului de contenție este un proces cu o durată lungă de timp. Însă, avantajul este reprezentat de faptul că nu pacientul nu va simți disconfort, iar aparatul îi va permite să își realizeze activitățile fără restricții semnificative.


Alegerea unui aparat de contenție este important a se realiza într-un timp cât mai scurt de la îndepărtarea aparatului dentar. Primul an după purtarea unui aparat ortodontic este asociat cu cel mai mare risc de revenire a dinților în poziția inițială (adică, să se strâmbe).


Aparatul de contenție fix necesită o perioadă de câțiva ani de purtare, în timp ce purtarea gutierei se face pentru aproximativ un an. În cazul gutierei, care reprezintă o formă mobilă de aparat de contenție, este esențial a fi folosită corespunzător. Este indicat a fi purtată pentru minimum 8 ore pe zi. Pentru a ușura acest proces, medicul stomatolog îți va recomanda să o folosești pe timpul nopții.


Când trebuie înlocuit aparatul dentar de contenție?


Aparatul de contenție poate fi purtat cu ușurință pe toată perioada recomandată de medicul stomatolog, fără a necesita înlocuire. Însă, acesta se înlocuiește în situații, precum:

  • deteriorare;

  • slăbirea firelor;

  • repoziționare dinților (aparatul de contenție nu se mai potrivește cu poziția acestora).


Pentru a menține integritatea gutierei pentru o perioadă cât mai mare de timp sunt indicate următoarele:

  • păstrarea gutierei într-un recipient special;

  • stocarea în locuri ferite de soare;

  • evitarea stocării în locuri în care este foarte cald (în mașină);

  • evitarea plasării gutierei în buzunar.


Dacă observi modificări ale poziției aparatului de contenție sau prezinți disconfort la purtarea aparatului, programează-te la medicul stomatolog. Acesta poate determina cu exactitate care este cauza, dar și cum se poate remedia situația.


Recomandări privind curățarea și întreținerea aparatului de contenție


Procesul de curățare al aparatului de contenție este diferit în funcție de tipul de aparat folosit. Astfel, aparatul de contenție fix nu necesită o curățare specială. Însă, este important a realiza o igienă riguroasă a dinților. Luând în considerare faptul că aparatul este purtat permanent, inclusiv în timpul masticației, riscul de a dezvolta placă bacteriană, tartru și alte complicații este destul de ridicat.


În cazul purtării aparatului de contenție fix sunt indicate următoarele:

  • perierea dinților de minimum două ori, iar dacă este posibil, după fiecare masă;

  • alegerea unei paste de dinți cu fluor;

  • folosirea dușului bucal (chiar și după fiecare masă, deoarece elimină resturile alimentare din spațiile interdentare sau cele care se pot cantona între dinte și aparat);

  • utilizarea unei ape de gură cu proprietăți antibacteriene.


Aceste reguli de igienă sunt indicate și în cazul purtării unui aparat de contenție mobil, precum gutiera. Purtarea gutierei nu este recomandată în timpul meselor, ceea ce face să nu mai existe riscul formării plăcii bacteriene între aceasta și dinți.


Gutiera este ușor de utilizat și de scos din cavitatea bucală. Aceasta se curăță cu o periuță fină și cu săpun. Nu se folosește pastă de dinți, pentru a nu fi zgâriată. Este util ca procesul de igienizare să fie realizat înainte de a monta gutiera. În acest mod, este evitată formarea aftelor și dezvoltarea infecțiilor bacteriene.


De asemenea, la câteva zile este recomandat a folosi la curățarea gutierei comprimate efervescente cu substanțe antibacteriene. Acestea se dizolvă în apă. Ulterior, gutiera este introdusă pentru câteva minute în soluția obținută. La final, se clătește cu apă.


Dacă ai nelămuriri cu privire la procesul de curățare și îngrijire a gutierei sau al dinților, întreabă medicul stomatolog. Acesta îți poate oferi sfaturi utile.


Întrebări și răspunsuri


Există restricții privind purtarea aparatului de contenție?


Purtarea unui aparat de contenție nu necesită recomandări speciale și nici restricții. Însă, există posibilitatea ca alimentele lipicioase (guma de mestecat) sau cele dure (nuci, semințe) să deterioreze aparatul de contenție fix. Uneori, se poate ca resturile alimentare să se blocheze între aparat și dinte. De aceea, este important a evita aceste alimente și a curăța cu atenție dinții și aparatul.


Există riscul ca dinții să se strâmbe fără aparat de contenție?


Da, riscul ca dinții să se strâmbe, prin revenirea la poziția lor inițială este foarte ridicat. Dacă aparatul de contenție nu este purtat, modificarea poziției dinților se face treptat, în special în primul an după purtarea aparatului dentar.


Cât de importantă este purtarea aparatului de contenție după tratamentul ortodontic?


Purtarea aparatului de contenție reprezintă o ultimă etapă a unui tratament ortodontic. Aceasta este cea care asigură succesul tratamentului și menținerea rezultatelor obținute pentru timp îndelungat.


Aparatul de contenție împiedică revenirea dinților în poziția inițială și pierderea progreselor obținute în urma purtării aparatului ortodontic. De aceea, este esențială purtarea aparatul de contenție, indiferent de tipul de aparat ales.


Aparatul de contenție este un dispozitiv a cărei purtare este recomandată după eliminarea aparatului ortodontic. Rolul său este de a păstra rezultatele obținute cu aparatul dentar și de a împiedica dinții să se strâmbe. Purtarea acestuia asigură succesul tratamentului ortodontic.


Sursa foto: Pexels, Dreamstime

bottom of page