top of page

Tipuri de măsele la adulți și copii



Măseaua de 6 ani


Măseaua de 6 ani apare în jurul vârstei de 6 ani, dar există variații la copii în funcție de evoluția lor. Este prima măsea de după dinții de lapte și este important pentru părinți să știe că această măsea este definitivă. Este o măsea importantă pentru că stabilește mușcătura copilului.


Sigilarea măselelor


Este recomandat ca părinții sa meargă la medicul pedodont cu copilul, pentru ca acesta să îi verifice măseaua și să o sigileze. Această procedură presupune aplicarea unei creme care se pune în șanțurile dintelui respectiv, astfel încât bacteriile să nu se mai infiltreze în suprafața respectivă și să cauzeze carii. Sunt foarte mulți pacienți care au tratament de canal pe măselele de 6 ani, pentru ca părinții nu au știut că aceasta este definitivă și cariile au evoluat.



Măseaua de 12 ani


La 12 ani mai apare o măsea în spatele măselei de 6 ani. Ea se numește maseaua de 12 ani sau molarul 2. Este la fel de importantă și este bine să o sigilați. Sunt multe situații în care copilul pierde de timpuriu măseaua de 6 ani și pentru că maseaua lipsește, maseaua de 12 ani se mută în locul ei.



Măseaua de minte


A treia și ultima măsea este măseaua de minte. Aceasta apare de obicei începând cu 17- 18 ani. Molarul de minte poate să apară în spatele celei de 12 ani, fără probleme, sau poate să fie pitită. În 80% din cazuri se recomandă extracția măselelor de minte pentru ca ele împing dinții din față, îi înghesuie și se cariază ușor.



Știai că?

  • Măselele sunt folosite mai mult pentru a mesteca, dar ele menÈ›in È™i înălÈ›imea etajului inferior al feÈ›ei

  • Dacă aveÈ›i tratament de canal pe măsele, e recomandat să fie acoperite cu onlay sau coroană de acoperire, ca sa fie protejate de o potenÈ›ială fractură pe viitor

  • Daca extrageÈ›i dintre măsele, puneÈ›i implant în acel loc, pentru că dinÈ›ii migrează repede È™i atunci vor apărea blocaje ale muscăturii È™i va fi nevoie de aparat dentar înainte de inserarea implantului.


bottom of page