1. Care este diferenta dinte fatete si coroane?
Coroanele acopera in principiu toata suprafata dintelui, se slefuieste dintele de jur imprejur. Fatetele in schimb acopera strict partea vizibila a dintelui, poate putin stanga-dreapta, dar in principiu strict fata vizibila. Se slefuieste mult mai putin decat in cazul coroanelor.
2. Cand facem fatete si cand facem coroane?
Coroanele de obicei de indica atunci cand dintii nu mai au nerv, adica sunt devitali sau daca un dinte este plombat de jur-imprejur si atunci trebuie sa slefuim mai mult din dinte si probabil sa ajungem in dentina. La fel si in cazul in care facem niste reabilitari totale si indicatia este de coroane. Apoi In cazul in care trebuie sa inaltam dimensiunea verticala, in cazul pacientilor care prezinta bruxism. In principiu incercam sa fim cat mai putin invazivi, chiar si aceste coroane sa nu le facem totale, ci sa pastram cat mai mult din dinte.
3. Cu ce solicitari vin in mod normal pacientii la tine?
De fapt, problema de baza este ca isi doresc sa zambeasca mai larg. Am vazut multi pacienti care nu mai stiu sa zambeasca din pacate, evita poate partea stanga si zambesc mai mult pe partea dreapta si dupa ce terminam tratamentul ei in continuare zambesc asa pentru ca nu stiu.
4. Atunci cand vine un pacient la tine si spune ca il deranjeaza felul in care arata dintii, care sunt pasii pe care ii urmezi in mod obisnuit?
Incepem cu o discutie ca sa inteleg exact ce isi doreste, unde isi doreste sa ajunga, ce i-ar placea sa obtina, asta in prima sedinta. O sa vada, de asemenea, poze cu cazuri ca sa vada ce putem face. Facem radiografii si poze, obligatoriu. In a doua sedinta trebuie sa scanam dintii si tehnicianul va face o simulare 3D a formelor viitoarelor fatete. Acea simulare o transpunem, este un fel de test-drive, si pe dintii pacientului, dinti care nu sunt slefuiti, punem un material plastic in care putem sa simulam lungime, latime, culoare si noi avem rezultatul final.
De acolo pornim tot procesul. La etapa aceasta evident ca putem sa lucram mai mult, sa facem mici schimbari, pana suntem multumiti, si eu, si pacientul. Practic, pacientul poate sa vada de dinainte sa pui freza pe dintele lui, exact cum o sa arate dintii lui la sfarsit. E foarte important sa vada de la inceput cum o sa ajunga si, si mai fain, faptul ca asa o sa ajunga la sfarsit
De asemenea, la etapa asta putem sa hotaram cati dinti o sa slefuim, cate fatete o sa punem, pentru ca poate sunt multi pacienti care vin si spun ca vor 4 dinti in fata sau 6.
5. Care e recomandarea ta legata de acoperirea dintilor?
Ca medie, am vazut ca pacientii zambesc undeva pana la premolarii doi, adica 10 dinti sus si 10 jos, de aceea facem aceasta simulare, ca sa le arat ca uneori nu este suficient sa punem 6 dinti, pentru ca o sa se vada putin ciudat.
6. Care e culoarea cel mai des ceruta?
Sunt doua tipuri de pacienti - pacientii care isi doresc poate 6, 8 fatete si in rest sa isi pastreze dintii naturali. Atunci mergem pe nuanta dintilor lor, probail o nuanta A1, insa cei care vor sa isi schimbe zambetul cu totul, evident, trebuie sa isi puna si sus si jos - 20 fatete. Vor si nuante mai deschise si aici mergem catre cheia de culori numite "bleach". Aici avem 4 nuante, de la bleach 4 - cel mai inchis, pana la bleach 1, care este extrem de deschis. Din experienta si din ce am vazut ca le place pacientilor, as spune undeva la bleach 3.
7. Sunt mai multe tipuri de fatete - de compozit, de ceramica, de zirconiu, pe care le preferi?
Le prefer pe cele de ceramica, din punctul meu de vedere sunt cele mai estetice si e foarte important! Pentru ca totul este vizibil, este important sa arata cat mai bine sii atunci ceramica intr-adevar arata wow, comparativ cu compozitul sau zirconiul si isi mentine in timp proprietatile.
Aici vorbim si de transparenta la marginea incizala a dintelui, care noua ne place foarte mult, dar sunt unii pacienti care nu vor asa ceva.
8. Ce apreciezi cel mai mult la fatete?
Apreciez ca au un impact mare asupra zambetului pacientilor. Fatetele au o rezistenta mare in timp, comparativ poate cu fatetele din compozit
9. Ti s-a intamplat poate sa ti se rupa vreodata o fateta de ceramica?
Nu! Studiile spun ca exista 5% sanse sa se decimenteze o coroana sau o fateta, dar sunt foarte rare cazurile si daca se intampla ceva se poate repara
10. Care este instrumentul, procedura sau tehnica ta preferata?
Digital Smile Design-ul este procedura preferata cu care incep orice caz de fatete, de reabilitari totale. Vreau sa am un protocol exact si predictibil si atunci cand pun freza pe dintii pacientilor, un procedeu ireversibil, sa am cumva rezultatul final in fata si sa stiu la ce sa ma astept. Digital Smile Design-ul inseamna test drive-ul despre care va povesteam. Si mie mi se pare foarte tare ca tu poti sa vezi de la inceput cum o sa arate dintii dupa ce ai trecut prin tot procesul.
Ma ajuta si pe mine si pe tehnician. Practic, eu prin mock up slefuiesc. Pun mock-up-ul pe dinte si dupa slefuiesc cat am nevoie. In functie de asta, poate la anumiti dinti abia ating cu freza. Intr-adevar, sunt cazuri unde poate dintii sunt putin inghesuiti si trebuie sa iau dintr-o muchie mai mult, dar asta ma ghideaza sa slefuiesc strict cat am nevoie. E vorba si de tehnica minim invaziva, faptul ca noi incercam sa indepartam cat mai putin din suprafata smaltului.
11. Fatete dentare sau aparat dentar?
As spune aparat dentar si dupa fatete pentru ca pacientul sa aiba o muscatura corecta, dintii sa fie aliniati, iar eu sa trebuiasca sa slefuiesc cat mai putin din dinti. Insa sunt si pacienti care vor acum si atunci trebuie sa facem ceva si facem direct fatete, poate suntem un pic mai invazivi, slefuim mai mult, dar pacientul intelege si isi asuma. Mi-am dat seama ca nu e vorba in toate cazurile ca trebuie sa punem aparat inainte de fatete, dar sunt pacienti care au dintii foarte strambi, care ar castiga din substanta de smalt daca mai intai am alinia putin dintii cu un aparat dentar si abia apoi se pot pune fatete
Thank You For Sharing This Post! Blending Brushes
Great Post! Knitted Dress For Women
EPS Machine EPS Cutting…
EPS Machine Eps Raw…
EPS Machine EPS Recycling…
EPS Machine EPS Mould;
EPS Machine EPS Block…
EPP Machine EPP Shape…
EPTU Machine ETPU Moulding…
EPS Machine Aging Silo…
EPTU Machine ETPU Moulding…
EPS Machine EPS and…
EPS Machine EPS and…
AEON MINING AEON MINING
AEON MINING AEON MINING
KSD Miner KSD Miner
KSD Miner KSD Miner
BCH Miner BCH Miner
BCH Miner BCH Miner
EPS Machine EPS Cutting…
EPS Machine Eps Raw…
EPS Machine EPS Recycling…
EPS Machine EPS Mould;
EPS Machine EPS Block…
EPP Machine EPP Shape…
EPTU Machine ETPU Moulding…
EPS Machine Aging Silo…
EPTU Machine ETPU Moulding…
EPS Machine EPS and…
EPS Machine EPS and…
AEON MINING AEON MINING
AEON MINING AEON MINING
KSD Miner KSD Miner
KSD Miner KSD Miner
BCH Miner BCH Miner
BCH Miner BCH Miner