top of page

Ce este Invisalign? Află totul despre aliniatorii transparenți



Ce este Invisalign


Alinatorii transparenți sunt un tip de aparat dentar pe bază de gutiere care ne ajută pe noi să rezolvăm diferite probleme în îndreptarea dinților. Ele sunt niște gutiere transparente pentru ambele arcade sau se poate și pentru o singură arcadă în funcție de problemele pe care le avem de corectat. Pe lângă aceste gutiere transparente, pe dinti pacientul are niște atașamente se numesc ele, adică sunt niște butoni transparenți pentru ca atunci când noi punem gutiera pe dinți ea să stea complet fixă și ancorată, să nu ne pice.


Invisalign vs aparat dentar cu brackets


Brackets vs atașamente


Ca diferență între aparatul clasic, care este cu brackets, acele buline de metal sau albe care se lipesc pe dinți, gutierele transparente vin cu niște atașamente, adică niște buline din compozit lipite pe suprafața dintelui astfel încât noi să putem să punem forță pe dintele respectiv să îl mișcăm. Practic, bracket ul clasic este înlocuit de aceste buline transparente lipite pe dinți, care rămân acolo la fel ca și la aparatele clasice pe toată perioada tratamentului.


Controalele


O altă diferență între aparatele clasice și aparatele transparente de tipul gutierelor este că la aparatul clasic, ca să putem să activăm acei brackeți de care vă povesteam, trebuie să punem o sârmă, un arc care necesită să fie schimbat pe parcursul tratamentului ceea ce implică un control lunar al pacientului ca să putem să activăm aparatul, pe când în cazul gutierelor transparente forța elementului activ este gutiera în sine, pe care pacientul o schimbă acasă și noi ne vedem un pic mai rar, undeva la câteva luni, două-trei luni. 


Vârsta


Dacă ne întrebăm la ce tip de pacient se recomandă aparatul Invisalign, el este recomandat la orice vârstă începând cu vârsta de 6-7 ani, când este recomandat primul control la medicul ortodont să vedem dacă arcadele sunt dezvoltate corect astfel încât dinții permanenți să aibă loc pe arcadă. Și atunci, în loc să folosim un aparat mobil cum era înainte, pe care pacientul îl purta să-i lărgească arcada, putem să folosim aceste gutiere ca să ne ajutăm de ele să se lărgească și să se facă spațiu pentru dinții permanenți. E o modalitate mult mai ușoară și mai comodă pentru copil și mai estetică, iar pe partea de igienă ne ajută mult mai mult pentru că nu se mai inflamează mucoasa, gingiile, țesuturile din cauza sârmuliței pe care le aveau aparatele mobile. Am vorbit de copii de limita inferioară, minimă la care putem să începem un tratament ortodontic cu alinatori transparenți. Dacă ne referim la limita maximă sau dacă există o perioadă în care nu mai putem să beneficiem de acest tratament, vă spun că am avut pacienți și de 60+ care au beneficiat de acest tratament. E adevărat că pe măsură ce înaintăm în vârstă, mișcările se exprimă mai greu, adică trebuie să avem o forță mai mică pe care o punem pe dinți, astfel încât să protejăm țesutul osos al pacientului pentru că pe măsură ce îmbătrânim acesta ușor, ușor se pierde, dar pentru că gutierele sunt controlate, mișcările sunt controlate și atunci știm cum să punem forța, noi ducem conducem acest tratament astfel încât să se exprime mișcările pe care dorim să le facem sau dacă cazul este puțin mai complex, putem să folosim sisteme speciale de care să ne ajutăm cum ar fi implanturile ortodontice care sunt mici șuruburi de care noi ne ancorăm ca să punem o forță împreună cu aliniatorul transparent și sa reușim să rezolvăm problema pacientului, chiar dacă acesta are o vârstă mai înaintată. 


Durata tratamentului


Din pacienții mei, cei care au ales gutierele transparente Invisalign, am observat că motivele principale ar fi faptul că nu sunt legați de cabinet lunar să vină la activarea aparatului. Este un beneficiu pentru ei să ne vedem undeva la două-trei luni, poate chiar și mai mult în funcție de disponibilitatea pacientului și de cazul pe care îl are. 


Este adevărat că atunci când folosim aliniatori transparenți timpul se poate scurta cu până la șase luni în funcție de mișcările pe care le avem de aplicat și în funcție de complexitatea cazul. Chiar dacă astăzi sunt la modă aparatele dentare să fie vizibile, să le colorăm, în continuare sunt pacienți care preferă să fie transparent adică să fie cât mai puțin vizibil ca ei să-și poată îndrepta dinții perfect și să nu se vadă că au purtat un aparat dentar. 


Invisalign se poartă non-stop, mai puțin când mâncăm, nu doar noaptea așa cum câțiva pacienți când au venit la consultație credeau că vor scăpa și îl poartă doar noaptea și dinților se îndreaptă. El în general se poartă 20-22 de ore din 24. Un alt lucru este numărul de zile la care schimbăm aceste gutiere, aliniatorii transparenți. Pornim de la șapte zile cu copiii pentru că la ei lucrurile se mișcă puțin mai rapid, iar la adulți media este undeva la 10-14 zile în funcție de complexitatea cazului, iar un alt lucru important pe care aș vrea să-l menționez este durata tratamentului. Este cea mai curioasă întrebare a pacienților în general. Pentru pacienții mei durata este între un an pentru cazurile simple și spun un an chiar dacă mai sunt mici lucruri de făcut, chiar dacă durata inițială a tratamentului este de șapte luni sau opt luni până la un an și jumătate - doi.

Pentru cazurile complexe unde avem nevoie și de diferite dispozitive -

orto implanturi, disjunctoare, slidere și așa mai departe.


Igiena dentară și alimentația


Este mult mai confortabil să facem igiena cu gutiere pentru că le îndepărtăm și facem igiena normal ca și cum n-am avea un aparat dentar, față de pacienții care poartă brackeți și atunci cumva trebuie să fie mai conștiincioși atunci când vine vorba de igienă pentru că este mai ușor de retenționat si mai greu de curatat decat daca nu am avea aparatul lipit pe dinți. Un alt factor important pe care l-am observat în rândul copiilor este interdicția alimentară pe care o avem atunci când avem brackets. Trebuie să avem mai multă grijă cu ce mâncăm și de duritatea și consistența alimentelor. Nu mai menționez faptul că nu prea putem să mușcăm din lucruri, fructe, sandviș sau alte chestii pentru că există riscul să se dezlipească brackeții, dar motivul principal pentru care pacienții nu mușcă este pentru că sunt tensiuni și atunci e un pic disconfort când Încercăm să mușcăm din alimente, față de gutierele transparente pe care le îndepărtăm, mâncăm ce vrem, facem igiena simplu ca și până acum, le aplicăm și mergem în continuare cu tratamentul.


Află mai multe despre beneficiile aparatului Invisalign, aici.





Comentarios


bottom of page