top of page

Ce sunt incrustațiile dentare? Totul despre inlay și onlayCe faci dacă ai o carie? De cele mai multe ori punem o plombă, dar sunt situații când caria e atât de mare și a distrus atât de mult din dinte, încât este nevoie de o incrustație.


Ce sunt incrustațiile dentare?


Această incrustație este făcută din diverse materiale, de cele mai multe ori din ceramică, dar sunt și situații în care aceste încrustații se fac din material compozit. Ea poate să acopere mai multe suprafețe ale dintelui, în funcție de cât de mare a fost distrugerea acestuia.


Putem să vorbim de un inlay, care este în suprafața dintelui, adică nu acoperă dintele sau poate să fie un onlay, care acoperă o parte a dintelui. Există și overlay sau tabletop, care acoperă ca un căpăcel suprafață dintelui, pentru a-l proteja. E ca o coroană, doar că este mai scurtă, nu merge până la nivelul gingiei. 


Când sunt recomandate incrustațiile?


Există situații când o carie este mai mare, a afectat o mai mare suprafață din dinte și medicul decide să folosească această incrustație pentru a crește rezistența dintelui. Sunt câteva reguli atunci când se face o incrustație sau chiar și o plombă. 


În primul rând, e important să înțelegeți că aceste incrustații se folosesc pe dinții laterali, dinții cu care mestecăm. Întotdeauna sunt folosite pentru a crește rezistența dinților, pentru că pe zonele laterale mâncăm lucruri destul de tari. Sunt folosiți ca să sfâșiem alimentele, mâncăm caju, migdale și sunt șanse mari să se crape dinții, să se fractureze anumite părți ale dinților, cuspizii.


În momentul în care caria a afectat o parte mai mare din dinte și dacă atunci când s-a curățat caria s-au dus destul de mult din structurile smalțului, medicul dentist poate să apeleze la incrustație, care să crească rezistența dintelui și să îl protejeze.


Bruxismul


Sunt situații în care folosim încrustații sau tabletops ca să acoperim suprafața dintelui de pe zonele laterale, cu mai multe scopuri. Folosim aceste incrustatii de exemplu atunci când pacientul scrâșneste din dinți extraordinar de tare și și-a uzat toată suprafața dintelui și în loc să mai aibă anatomie cu cuspizi, dintele e plat. Din acest motiv pacientul nu va mai avea o mușcătură stabilă, ci o să îi alunece dinții unii pe ceilalți, pentru că nu mai există stopuri în care să se oprească și să rămână fixă mușcătura.


Dinții din zonele laterale primesc aceste tabletops sau overlays, care refac morfologia dintelui și ne permit nouă, medicilor, să obținem din nou o mușcătură stabilă în puncte. 


Tratamentul de canal 


O altă situație în care putem să folosim aceste overlays este după un tratament de canal, când s-a tratat dintele pe canal, adică nu mai are nerv. În locul nervului s-a pus un material, gutaperca și de fiecare dată când dintele își pierde nervul, devine mult mai casant și este indicat să fie acoperit. În majoritatea situațiilor, dintele primește o coroana de acoperire, dar dacă distrugerea dintelui este micuța, atunci o să alegem un overlay


Care sunt diferențele dintre incrustații și plombe?


  • Incrustația se cimentează pe suprafață dintelui, se lipește adeziv, chimic, și crește rezistența întregului complex dinte 

  • Incrustațiile care se fac în laborator, adică sunt făcute indirect, nu ca plombele care se fac direct în dintele pacientului, pe loc, în cabinet

  • Pot fi din mai multe materiale, dar cel mai frecvent sunt recomandate incrustațiile din material de ceramică sau porțelan. Uneori pot fi și din material compozit.

  • Amândouă tipurile de incrustații se tratează în cuptoare, la temperaturi crescute, așa încât să rămână stabile din punct de vedere al volumului. Adică, dacă beți rece sau foarte fierbinte, să nu mai existe contracții sau dilatații mici ale materialului

  • O plombă micuța nu suferă aceste dilatații sau contracții la variații de temperatura, față de o plombă pe o suprafață mare. Aceste modificări constante ale alimentelor sau băuturilor pe care le consumăm determina mici contracții sau dilatări acolo unde plomba se lipește de dinte. 

  • Culoarea și strălucirea încrustației rămân pentru o perioada mai lungă de timp, tocmai pentru că ele sunt realizate într-un laborator de tehnică dentară. Plombele în schimb, trebuie verificate și lustruite la fiecare 6 luni.


Comments


bottom of page