Ce sunt fațetele dentare?
Fațetele arată ca o unghie falsă care se lipește pe suprafața dinților, de cele mai multe ori dinții din față. Foarte frecvent, pentru a putea lipi o fațetă pe suprafața dinților trebuie să șlefuim sau să îndepărtăm un strat din smalțul dintelui pentru ca s-o aliniem, să fie în rând cu ceilalți dinți și pentru ca fațeta să fie mult mai bine lipită de suprafața dinților.
Ce sunt coroanele dentare?
Coroanele sunt ca o cutie care se pune pe suprafața dinților pentru a-i proteja. Coroana trebuie să reproducă exact forma dintelui și să se alinieze în rând cu ceilalți dinți. Ea trebuie să se adapteze, atât estetic, cât și funcțional, cu ceilalți dinți. Ce înseamnă asta? Că dacă îți pui o coroană dentară, ar trebui să aibă o culoare asortată cu dinții vecini, să nu se vadă că ai o coroana acolo, ci să fie senzația că zâmbetul este refăcut complet.
Din punct de vedere funcțional, coroana trebuie să aibă o dimensiune proporțională cu a dinților vecini și în ceea ce privește relieful (form pe care o are dintele pe suprafața pe care mușcăm) trebuie să se potrivească cu a dintelui de sus, pentru o mușcătură corectă.
Ce materiale se folosesc?
Sunt mai multe materiale din care putem obține aceste coroane și fațete.
Coroanele pot fi din metal, metalo-ceramică adică există o capă, un suport de metal, pe care se construiește dintele din ceramică sau porțelan. Există coroane integral ceramice, adică doar din porțelan. Din zirconiu, un metal dur, dar alb și există și coroane provizorii care au o durată mai scurtă de viață, care pot fi din diverse rășini.
Fațetele pot fi din ceramică, cele mai frumoase, reproduc cel mai bine forma și structura smalțului și sunt cel mai des indicate. Pot fi zirconiu, care sunt foarte mate sau pot fi din rășină, din material de plombă, realizate prin diverse tehnici.
Când sunt recomandate coroanele dentare?
Atunci când un dinte este foarte afectat, a avut mai multe carii care i-au mâncat din substanța dentară sau are chiar tratament de canal, adică și-a pierdut nervul și e foarte casant, se recomandă o coroană de acoperire care să protejeze dintele respectiv.
Când sunt indicate fațetele dentare?
Fațetele în schimb, sunt indicate atunci când vrem să facem modificări de formă, volum sau culoare ale dinților. Dacă vrem să facem o reabilitare complexă, adică să definitivăm zâmbetul pacientului, sunt multe situații în care avem nevoie de un mix de coroane și fațete, pe care le adaptăm în funcție de nevoile pacientului.
Am spus că fațetele sunt indicate atunci când facem modificări de formă, volum sau culoare a dinților. De exemplu, dacă avem nevoie de o modificare de volum a dinților, aceștia pot fi nanici, adică dinții de lângă cei din față sunt mai mici ca și mărime față de ceilalți. Și atunci, cu ajutorul unui aparat dentar se pot redistribui și rearanja dinții, așa încât să obținem spațiu suficient stânga-dreapta dintelui mic, cât să putem să lipim o fațetă pe dinte și să restabilim proporționalitatea tuturor dinților, pentru că în mod normal dinții din față sunt mai lați, următorii dinți (incisivii) sunt mai micuți și apoi vin caninii și ei destul de lați.
Dacă vorbim de modificări de formă, există situații când de-a lungul timpului mușcătura ta a suferit modificări și nu este cea corectă. Atunci când faci niște mișcări de mestecare, tocești un anumit dinte care devine mai mic. După ce dinții se aliniază corect și mușcătura pe care o obținem este cea favorabilă, dintele cu probleme rămâne mai mic decât restul și nu doar mai mic, ci și mai ciobit, mai diferit ca formă decât ceilalți.
Nu în ultimul rând, fațetele se folosesc pentru a îmbunătăți culoarea dinților. Discutăm în primul rând de modificările de culoare ale dinților atunci când pacientul are colorații de tetraciclină sau fluoroză. Atunci când vreți dinții mai albi se recomandă o albire dentară în cabinet. Dacă ulterior acestei albiri dentare nu s-a ajuns la nuanța pe care o doriți atunci puteți să explorați soluția fațetelor dentare mai deschise la culoare, aplicate pe suprafață tuturor dinților.
Kommentarer