1. Detartrajul strică dinții?
Detartrajul nu strică dinții. Instrumentele cu care lucrăm sunt special concepute așa încât să îndepărteze doar tartrul de pe suprafața dinților. Se îndepărtează, se curăță suprafețele dinților și se folosește chiar și airflow, o pulbere de bicarbonat care îndepărtează depunerile de culoare de pe suprafața dinților sau dintre dinți. Este recomandat să-l faceți o dată la șase luni, chiar dacă vouă vi se pare că nu vi s-a acumulat nimic pe suprafața dinților, pentru că atunci când se face acest detartraj se curăță și porțiunea dintelui sub gingie pe care voi nu reușiți s-o vedeți corect. E foarte importantă pentru sănătatea gingiilor voastre.
2. Trebuie să-mi scot măselele de minte?
De cele mai multe ori da, pentru că măselele de minte împing dinții tot în față și aglomerează mai ales dinții de jos din față. Măselele de minte pot da niște interferențe, probleme în mușcătură, se cariază foarte repede pentru că sunt dintr-o substanță mai puțin puternică decât celelalte măsele pe care le avem și pot apărea într-o poziție foarte puțin fericită în care au un contact rău cu dintele din față, pe care îl pot pune în pericol. Ce îți recomand, este să mergi să faci o radiografie dentară, undeva după 16 ani să vezi cum sunt poziționate și să iei legătura cu un medic chirurg care te poate ajuta să scapi de măselele de minte fără mare bătaie de cap.
3. Pulberea de cărbune activ, bicarbonatul sau sarea albesc dinții? Fals!
Puteți face albire dentară în cabinet, sub supravegherea medicului dentist. Sarea, bicarbonatul strică atât de tare suprafața dinților, încât se duce stratul de smalț care are în interior depunere de culoare. În timp, smalțul devine foarte poros, foarte subțiat și se fac foarte ușor carii.
4. Nu poți să faci detartraj dacă ai aparat dentar? Fals!
Pacienții care au aparat dentar fac mult mai ușor acumulări de placă bacteriană. Trebuie să folosești periuță de dinți, periuță între dinți, ață dentară, duș bucal, ideal și o periuță electrică cu capete interschimbabile. Acumularea de placă bacteriană duce la inflamația gingiei, sângerare și câteodată gingia se umflă atât de mult încât începe să acopere din dinte, poate să ajungă chiar până la bracket.
5. Albirea dentară strică dinții?
Albirea dentară realizată în cabinetul stomatologic într-un mediu controlat nu are cum să afecteze dinții, întrucât se folosesc substanțe avizate și permise de către Asociația Stomatologilor. Medicul care face această albire are grijă la timpul de albire perfect și potrivit pentru sănătatea dinților voștri. Medicul care vă face albirea pune o barieră pe gingii, așa încât să nu vi se ardă gingiile sau să vi se afecteze gingiile atunci când folosiți benzi de albire. El nu va repeta albirea mai repede de un an. Este important să păstrați acest timp între albiri pentru ca să nu afectăm smalțul, să nu-l subțiem și să-l deshidratăm.
6. Plombele rezistă toată viața? Fals!
Plombele au o durată de viață în medie de 7 ani de zile. Dacă sunt mai micuțe și pacientul bineînțeles că are o igienă extraordinară, pot dura chiar mai mult. Pentru o durată de viață mai mare a plombelor este indicat să aveți o igienă foarte bună și să veniți la fiecare șase luni la medicul dentist să le verifice că sunt corecte în mușcătură și să le dea o strălucire, un polish, pentru că ele se matifiază în timp. De asemenea, trebuie să știți că materialele de plombe evoluează tot timpul, devin tot timpul mai bune.
7. Sunt prea bătrân să-mi pun aparat dentar? Fals!
La orice vârstă poți purta aparat dentar. Este adevărat că atunci când ești tânăr dinții se mișcă un pic mai repede și procesul este poate și mai ușor tolerat de tine pentru că ești mai îngăduitor, dar se pot mișca dinții fără probleme și la vârste mai înaintate.
Comentarios