top of page

Top 4 curiozități din stomatologie1. Pot să fac sport în timp ce port aparat dentar?


Atunci când purtați aparate dentare fixe, cu brackets, puteți să vă loviți

atunci când jucați fotbal, rugby, orice tip de sport cu o minge. În momentul respectiv obrajii, buzele se zdrobesc de aparatul dentar fix și atunci este recomandat sa purtați o gutieră de protecție. În cazul sporturilor de contact, problema e puțin diferită în sensul că nu puteți să practicați sporturi de contact fără o gutieră de protecție. Dacă purtați aparat dentar, purtarea acestei gutiere peste aparatul dentar poate duce la lipirea arcadelor dentare și poate apărea un mic disconfort. În schimb, când alegeți să vă îndreptați dinții folosind un aparat dentar transparent, cum este Invisalign, lucrurile vor sta diferit. Purtați gutiera, aliniatorul, care va îndreapta dinții și este suficient, sunteți protejați de orice lovituri ați putea primi în timpul practicării sporturilor.


2. Ce se întâmplă atunci când apare o carie?


E suficient să mă spăl pe dinți și dispare caria? Nu! Daca a apărut o carie înseamnă că ea a atacat deja primul strat, smalțul, iar acest proces este ireversibil. Oricât v-ați spăla pe dinți nu dispare caria și singurul tratament posibil este acela de a merge la dentist, care va curăța caria și va înlocui spațiul rămas gol, cu un material de plombă. Dacă nu este tratată caria la timp,ea va trece în straturile profunde ale dintelui, în dentină și provoacă durere. Dacă problema persistă, caria va ajunge catre nervul (pulpa) dintelui. Acela e momentul cand sigur veți simți dureri și va trebui să faceți un tratament de canal.


3. Ce este măseaua de 6 ani?


Știți care dinte lipsește cel mai frecvent de pe arcadele dentare? Măseaua care apare la 6 ani. De ce? Nu toți părinții știu că această masă este definitivă. Este măseaua care apare în spatele tuturor dinților temporari, iar ei cred că se va schimba chiar și această măsea definitivă. De cele mai multe ori măseaua de 6 ani se va caria. Dacă aceste carii ajung la nerv și provoacă infecții, va fi nevoie de un tratament de canal sau chiar să se extragă dintele respectiv. Se recomandă ca de îndată ce apare această măsea, în jur de 6 ani, să mergeți cu copilul la dentist și să o sigilați, pentru ca în viitor să nu fie afectat de carii pe viitor.4. De ce să porți un aparat dentar?


Aspectul frumos al dinților nu este tot ceea ce contează atunci când zâmbiți. Este important să puteți să mâncați corect, să vorbiți fără probleme și e important ca dinții să fie așezați într-o mușcătură corectă, ca să nu se dezvolte alte probleme la nivelul dinților. Printre acestea se numără fracturile, probleme ale articulației temporo-mandibulare.


Comments


bottom of page