top of page

Am testat noul Apple Vision Pro. Cum arată tehnologia viitorului?Astăzi vorbim despre Apple Vision Pro. Sunt super entuziasmată că au ajuns ochelarii și vreau să vedem împreună cum o să arate viitorul și modul în care tehnologiile acestea vor influența felul în care facem stomatologie.


Când am văzut lansarea acestor ochelari, anul trecut, mi s-a părut ceva senzațional și nu îmi imaginam cum poate să intre atâta tehnologie în ceva atât de mic și nu reușeam să îmi dau seama percepția cu ochelari asupra lumii în care suntem și toate ferestrele care se deschid și cu care poți lucra în același timp.


Sunt super excited că suntem printre primii care avem acest super gadget și știți că la Dentalist pentru mine e foarte important să avem aparatură de top și să reușim, prin tehnologie, să vă oferim o experiență extraordinară. Abia aștept să văd cum putem integra toată tehnologia Dentalist în acest super gadget.


Diferența între VR și AR


VR presupune o realitate virtuală, fără corespondent în lumea reală, așa încât în momentul în care îți pui headset-ul, ești transpus într-o altă lume, pe când AR presupune integrarea elementelor virtuale într-o lume reală. Adică în momentul în care porți un headset de VR, nu poți să te miști în jur pentru că nu vezi nimic. În schimb, dacă ai un headset de AR, vezi toată lumea înconjurătoare, peste care poți să îți suprapui elementele de realitate virtuală. 


AR și tehnologiile de top


Nu știu dacă până acum v-ați uitat la lucruri din acest punct de vedere, dar medicii poartă deja ceva pe ochi atunci când lucrează pacientului. Acest ceva la care mă refer sunt lupe sau microscop, echipamente care ajută la mărirea câmpului de lucru, adică cresc mult mai bine vizibilitatea atunci când se lucrează la un dinte, pentru tratamente mult mai exacte care să dureze mult mai mult în timp. 


Partea mai puțin plăcută este că atunci când medicii se uită prin microscop sau lupe la dintele respectiv, ei nu au capacitatea să vizualizeze și documentele pacientului. Nu mi se pare însă deloc futurist să mă gândesc că acest headset va lua locul microscopului sau lupelor. De fapt va integra lupele și miscroscopul în posibilitatea de a vedea și fișa pacientului în același timp.


Există câteva tehnologii digitale foarte bune pe care deja le folosim peste tot în lume și la Dentalist. În momentul în care scanăm dințiii, adică obținem printr-o cameră o reprezentare 3D a dinților, când scanăm dinții în mușcătură, vedem o hartă a ocluziei, adică a mușcăturii.


AR și scanarea digitală


O altă tehnologie oferită de scannerul iTero ne dă posibilitatea ca atunci când filmăm dinții, să vedem prin X-ray incorporat dacă există carii pe suprafața dintelui, dacă există demineralizari sau acolo unde sunt puse plombe, cât de bine sunt puse. În plus, avem simulări pe care le putem realiza atât din punct de vedere ortodontic, cât și din punct de vedere chirurgical și estetic. În plus de asta avem și tehnologia AI la radiografii, unde software-ul ne subliniază unde există carii pe radiografie. Mi se pare că avem niște tool-uri extraordinare pe care le putem folosi și dacă le integrăm în acest headset lucrul poate să devină mai ușor atât pentru medic, cât și pentru pacient și cu siguranță o să crească performanța și calitatea planurilor de tratament.


În trecut și poate și în prezent luăm amprenta dentară cu plastilină. Acum foarte mulți medici folosesc scanarea digitală pentru a obține o reprezentare 3D a dinților pacientului. Având asta în minte, gândiți-vă cum o scanare 3D pe care putem să o obținem astăzi, ne poate ajută să planificăm planul de tratament al pacientului. Și să fiu un pic mai explicită - plan de tratament digital avem și astăzi, însă AR ne va ajută să suprapunem simulările și CT-urile pe care le avem, peste dinții pacientului și să vedem exact cum ar putea evolua planul de tratament și cum ar putea să arată dințiii lui la sfârșit.


AR în chirurgie


Imaginați-vă că ați făcut un CT, o reprezentare 3D a dinților, a rădăcinilor și a osului și acest CT se suprapune peste voi, stând aici ca pacient. În momentul în care chirurgul vine să va pună un implant, în loc să folosească ghidul chirurgical pe care îl folosește astăzi, se inserează implantul în os, vede exact suprapunerea acestor imagini și vede unde intră implantul, cât trebuie să îl introduc în os și raportul cu dinții vecini.


Ce facem noi acum, este să facem pe bucățele lucrurile acestea, care la un moment dat sper să le integrăm și să le vedem într-un întreg. În momentul de față noi planificăm operațiile având CT-ul și având reprezentarea 3D a dinților voștri. Facem ghidul chirurgical de care ne ajutăm să se insereze implanturile corect, în poziția potrivită.


Experiența pacienților


Aș vrea să povestim despre avantajele pe care acest headset poate să le ofere pacientului.

Nu numai că avem scaune foarte confortabile, dar în momentul în care pacientul ar veni la control, tratament, ar primi headset-ul și de acolo ar putea să aleagă diverse activități.

Fie să facă meditație că să se relaxeze, poate să aleagă niște jocuri sau să se uite la orice program. Da, asta se poate și acum cu programul Netflix, puteți spune că se poate juca și cu niște căști de VR, însă te-ar scoate complet din realitatea prezența la cabinet și asta ar împiedică orice discuție cu medicul dentist.


Încă un lucru foarte fain pe care medicul poate să îl împărtășească cu pacientul este rezultatul tratamentului. Aici mă refer atât la un tratament cu aliniatori transparenți sau cu brackets. Pacientul are situația inițială și share-uind cu medicul planul de tratament, poate să se vadă deja cu dinții îndreptăți, cu zâmbetul perfecționat de fațete și coroane, în funcție de planul de tratament pe care îl are.


În plus de asta, dacă pacientul alege un make-over al zâmbetului cu fațete și coroane, știți că noi facem proba de zâmbet, adică pacientul verifică dinții înainte să se înceapă lucrul propriu-zis. Dacă există niște modificări mici pe care pacientul să vrea să le facă la proba de zâmbet, medicul le poate face în timp real și pacientul își poate da acordul în timp real la noul lui zâmbet modificat.


Va fi nevoie doar de voință de a le integra pe toate, pentru a ajunge la stomatologia viitorului.

Puteți fi siguri că atunci când vor fi integrate, le veți găsi pe toate la Dentalist.
Comments


bottom of page