top of page

Adevărul din spatele miturilor dentare




Mituri despre detartraj


Nu am nevoie să fac detartraj sau igienizare la dentist dacă eu îmi simt dinții curați. Fals! 


Tartrul este reprezentarea resturilor alimentare care rămân pe suprafața dinților și se întăresc. Tartrul determină apariția gingivitei, adică umflarea și sângerarea gingiei și bineînțeles, pentru că stă în contact cu dintele și păstrează microbii în contact cu dintele, poate să determine și apariția cariilor.


Mituri despre dinții de lapte


Dinții de lapte sau dinții temporari nu contează pentru că oricum o să cadă. Fals! 


Dinții de lapte există pe arcadele dentare atunci când suntem mici pentru că ei sunt folosiți pentru mai multe scopuri. Copilul trebuie să mestece bine, să poată vorbi bine, să aibă o înfățișare bună, dar în același timp dinții de lapte trebuie să păstreze locul pentru următorii dinți definitivi care vor apărea. În momentul în care pierzi din timp, devreme, dinții de lapte, se micșorează foarte mult spațiul pentru viitorii dinți definitivi. Nu va exista loc pentru ei să erupă pe arcade și cel mai sigur vei avea nevoie de aparat dentar încă de mic, 6-7 ani. 


Mituri de igiena dentară


Dacă apeși mai tare pe periuța dentară, dinții tăi o să fie mai curați. Fals! 


Vă recomand să vă alegeți o periuță dentară cu peri moi pe care să o folosiți cu mișcări controlate verticale, de sus în jos pentru dinții de sus de jos în sus pentru dinții de jos. Acest periaj o să asigure sănătatea dinților și a gingiilor voastre. Varianta și mai bună este să alegeți o periuță electrică care are un senzor de presiune și nu vă lasă să apăsați foarte tare pe suprafețele dinților și ale gingiilor. Ce se întâmplă dacă apeși foarte tare pe dinți? Se uzează, se tocește smalțul și pot apărea găuri în suprafața smalțului, iar gingiile se vor retrage.


Periați-vă de două ori pe zi, dimineața și seara! Un factor important este felul în care periezi dinții. Dacă astăzi începeti periajul din partea dreaptă sus, mâine începeți periajul din partea stângă jos.

Mituri despre bruxism


Scrâșnitul din dinți nu reprezintă o problemă. Fals! 


Scrâșnitul din dinți sau bruxismul reprezintă frecarea suprafețelor dentare. Se poate întâmpla în timpul zilei, se poate întâmpla mai des pe timpul nopții și de cele mai multe ori este o mișcare pe care nu o conștientizati. Acest scrâșnit din dinți făcut repetat pentru foarte mult timp nu doar că tocește foarte mult suprafețele dinților, ci se șterge și relieful dinților. Asta înseamnă că nu mai mestecați la fel de bine, că aveți dureri ale articulației, că mușcătura voastră nu mai este corectă. În plus, scrâșnitul din dinți poate să determine contracturi musculare foarte puternice la nivelul mușchilor feței care se transmit întotdeauna în articulația temporo-mandibulară și pot apărea mai multe probleme. 


De asemenea, atunci când suprafața dintelui se uzează și se micșorează stratul de smalț, dinții pot deveni mult mai sensibili la rece, la fierbinte pentru că există mai puțin strat de smalt și dentină care acopere nervul sau camera pulpară. 


Poți să te diagnostichezi singur cu problemele tale dentare? Fals!


Într-adevăr, tu poți să vezi acasă că ceva nu este în regulă cu gingiile tale, care sunt inflamate sau sângerează sau poți să ai dureri ale dinților la rece dulce sau fierbinte, dar nu poți tu să pui un diagnostic corect. De aceea, e bine să mergi la medicul dentist care îți face un control, îți face o radiografie dentară și adunând toate informațiile o să știi exact ce problemă ai. 


Mituri despre radiografiile dentare


Radiografiile dentare nu sunt neapărat necesare. Mit! 


Problemele dinților din os nu le putem vedea decât cu ajutorul unei radiografii dentare, așa putem afla dacă dinții au carii, dacă există infecții la vârful rădăcinilor, dacă există infecții pe lângă dinte, dacă dintele respectiv are un tratament, tratamentul este corect sau care este raportul dinților cu nervi, cu sinus sau diverse alte formațiuni din cavitatea bucală. 

Comments


bottom of page